O altfel de vacanță pe malul mării

O altfel de vacanță pe malul mării

De trei ani, echipa voluntarilor ZDT organizează, în fiecare vară, o săptămână de neuitat pe litoral pentru copiii defavorizați din mediul rural. Anul acesta, voluntarii au reușit să facă fericite zece suflețele.

Surorile Dobre, patru la număr, împreună cu Andreea Leca și Udinn Alexandru, doi copii nevăzători de la centrul de plasament Neghiniță din Capitală, au mers și în anii trecuți la mare. Alături de ei, alți elevi cuminți și cu rezultate bune la invățătură au primit șansa unei vacanțe de neuitat.

Călătoria cu trenul a fost foarte confortabilă și a trecut foarte repede. Voluntarii, liceeni și studenți, au cântat împreună cu micuții și au pus la punct programul pentru următoarele zile. Silviu Ionescu, directorul Asociației Jurnaliștilor Civici și inițiatorul acestui proiect, le-a comunicat că în fiecare seară voluntarii vor participa la ședințe de lucru, pentru ca totul să fie perfect. În Eforie Nord, trupa campaniei „O șansă copiilor de la țară” a fost cazată în hotelul Ovicris Selena, patronii sponsorizând șederea pe perioada întregii săptămâni. Copiii au reușit să-i impresioneze și pe ei și pe angajații hotelului cu poveștile lor de viață, dar și cu voioșia și talentele lor.

Surprize peste surprize pentru micuți

În fiecare dimineață grupul lua masa, apoi pleca la plajă, se întorcea pentru masa de prânz, iar după amiaza alegeau între piscina hotelului și marea albastră. De câteva ori copiii au observat o banană gonflabilă, care se tot plimbă în larg trasă de o barcă. Curioși din fire au întrebat, iar cei din echipă le-au pregătit surpriza. S-a lăsat și cu o răsturanare a bananei lângă mal, spre distracția tuturor. „A fost experiența vieții mele”, ne-au spus cei mai mulți.

În fiecare seară, pe marginea piscinei, au fost organizate spectacole, iar la sfârșit toată lumea primea un premiu. Întro seară, terasa s-a transformat în ring de dans, iar competiția a durat până noaptea târziu, la petrecere participând și turiști. Ioana, clasa a XII a în liceul ”Ion Neculce” este cel mai nou voluntar în proiect și împreună cu Clara Uncu, coordonatorul pentru dans și Andrei Curelea, care a impresionat prin numere de magie, au realizat un spectacol de neuitat. „Pe mine mama m-a învățat că trebuie să lupți pentru anumite lucruri și m-a trimis în tabere și am învățat să fac lucrurile astea. Asta miam dorit și pentru ei, să vadă cât trebuie să lupți chiar și pentru un banal concurs de dans” , mărturisește Ioana. Mihăiță, băiatul fără mamă care locuiește într-o spălătorie din cartierul Vitan, a demonstrat că știe să danseze alături de Adriana, Mimi și Nicoleta Dobre. Cea mare, Silvia, acompaniată din când în când de sora ei Nicoleta, a cântat și a arătat că firea ei sensibilă se potrivește întocmai cu piesele alese. Mezinele Dobre, Mimi și Adriana, au jucat minunat un fragment dintr-o piesă de teatru, în condițiile în care cea mică are doar 9 ani și niciun fel de pregătire.

Alexandra, fetița prinsă în propriul corp

O altă poveste tristă este cea a Alexandrei Pletea, care suferă de Sindrom Down. Fetița a mai fost la mare și anul trecut, însă la începutul vacanței era foarte retrasă și nu comunica. Echipa a reușit să o facă să se simtă fericită și să participe la jocuri. „Nu pot să cred, Alexandra nu îmi dădea niciodată drumul la mână, mă punea să o car numai în brațe pe scări, iar acum merge singurică”, spunea mama fetei. Era fascinată de faptul că fetița ei cânta cu Alexandru în timp ce urcau scările. Tânărul este student la Facultatea de Jurnalism și a fost unul din coordonatorii principali ai proiectului.

Andrada și „mămica” ei de la malul mării

Andrada Precup (10 ani) nu știe cum arată lumea. S-a născut oarbă și doar intuiește cum arată mama și sora ei.În schimb, fetița a primit un dar de la Dumnezeu. Este îndrăgostită de muzică și trăiește pentru ea. În serile de vară, când lumea se aduna la terasa hotelului, Andrada le cânta. Fără emoții interpreta piesele Andrei, artista ei preferată, dar și Je t’aime(Lara Fabian) și Lie Ciocârlie. Toată lumea dansa și cânta alături de fetiță, iar ropotele de aplauze se auzeau neîncetat. După câteva seri, toți știau cine e micuța cu părul creț. Lângă ea stătea permanent „mămica”, o adolescentă din comuna Brezoaiele. Cristina Mihai a fost abandonată de mama ei când era copil, așa că cele două s-au împrietenit foarte tare, iar iubirea Cristinei s-a revărsat asupra Andradei. „Fiind prima data când am văzut litoralul , pot să spun că cel mai mult mi-a plăcut marea în sine , cu nisipul fierbinte și valurile mari ! Însă mi-a plăcut și cum s-au comportat voluntarii cu noi ! Au fost așa de drăguți și amabili încât am legat noi prietenii!”, a spus Cristina la final de vacanță.

Oamenii care ne-au ajutat

„Vacanța de vis” a fost posibilă grație ajutorului financiar dat de creatoarea de modă Maria Lucia Hohan, cea care a dus moda românească pe covorul roșu de la Hollywood, de Asociația Techem și hotelul Ovicris. Acum a început școala, iar echipa de voluntari se mobilizeaza ca elevilor să nu le lipsească prea multe.

Cum puteți sprijini campania

Contactați echipa „O șansă copiilor de la țară” la adresa de email contact@ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.

Depuneri în contul RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, deschis la BRD, filiala Banu Manta, pe numele Asociația Jurnaliștilor Civici, cod SWIFT BRDROBU. CIF 32814287

Donațiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ ziaruldelatara.ro