O să îmi permiteţi de data aceasta să am o lectură foarte diferită a unei realităţi cotidiene, o lectură cu totul opusă celor mai multe dintre punctele de vedere zilnic afirmate în spaţiul public românesc.
Este vorba despre moţiunea de cenzură pe care Opoziţia o pregăteşte şi pe care o va supune atenţiei Parlamentului şi întregii opini publice în prima săptămână de după sărbătorile pascale. Cei mai mulţi dintre comentatori văd în această încercare a Opoziţiei de a dizloca Puterea actuală sau măcar de ai zdruncina poziţia destul de şubredă deja, altfel spus cei mai mulţi dintre comentatori cred că cele mai recente evoluţii din Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş nu reprezintă nimic altceva decât un pretext pentru o atitudine tipic politicianistă. Cei mai mulţi dintre cei care, atacând poziţiile Uniuni Social Liberale, se referă la moţiune, cred că singurul motiv pentru care tema Târgu Mureş a fost aleasă este acela de a atrage cât mai mulţi parlamentari ardeleni în favoarea acestui text. Îl ascultam ieri pe unul dintre prim vicepreşedinţii Partidului Democrat Liberal, Teodor Baconschi, recitând un discurs redundant şi complet lipsit de relevanţă, o minciună cât se poate de simplă pe care mai toţi purtătorii de imagine a acestui partid o susţin cu înverşunare ori de câte ori ajung în faţa unei camere de luat vederi. Fostul ministru de externe ne povestea cum moţiunea nu are nicio şansă de succes atâta vreme cât de fapt Uniunea Social Liberală nu îşi doreşte în niciun fel Puterea, neavând program, competenţă, neavând oameni responsabili în stare să guverneze această ţară. Dincolo de ridicolul situaţiei, în care un personaj recunoscut pentru limitele competenţei sale se pronunţă asupra competenţei altora, discursul este mult prea simplu pentru “marii intelectuali" pe care Partidul Democrat Liberal încearcă să-i propună românilor. Dar, de fapt, aceasta este starea de spirit, de fapt acesta este discursul la modă într-un partid prăbuşit în opţiunile electorale ale românilor, într-un partid în plin proces de destructurare.
Cum stau lucrurile în realitate? Moţiunea vizează un aspect fundamental fără de care o societate autentic democrată nu poate există. Principiul autonomiei Universitare consfinţit de totalitatea documentelor europene care fac referire la învăţământul superior, documente pe care România şi le-a asumat în momentul semnării lor, consfinţit de către Constituţia României, reprezintă singura garanţie a dezvoltării ştiinţei şi culturii naţionale, reprezintă un argument fundamental în favoarea supravieţuirii spiritului civic şi a consolidării societăţii civile. Încălcarea principiilor autonomiei universitare (aşa cum a făcut de curând domnul Baba atunci când a impus Universităţilor un alt sistem de organizare a admiterii, sistem ordonat de la centru şi nu hotărât în Universităţi), ar reprezenta un autentic atentat la structurile fundamentale ale democraţiei româneşti.
Aceasta este tema moţiunii de cenzură şi nu are nimic politicianist.