”Hepatita misterioasă” este cel mai mare motiv de îngrijorare la nivel medical. Specialiștii vorbesc despre un adenovirus, care ar putea cauza un focar de hepatită severă. În România, în acest moment sunt nouă cazuri de hepatită acută severă. Fetița de doar cinci ani suspectă de „hepatită misterioasă” a fost transferată la Spitalul Floreasca, unde este supusă unui transplant hepatic.
Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a vorbit despre cea mai mare îngrijorare la nivel medical din prezent. Oficialii americani au prezentat adenovirus 41 ca fiind cauza pricipală a hepatitei severe. Medicul român susține că acest tip nu este de obicei cunoscut la copii și nu a fost găsită nicio legătură între acesta și cele nouă cazuri de copiii cu hepatită severă din România.
„Adenovirusul de tip 41 nu este de obicei cunoscut ca o cauză a hepatitei la copiii altfel sănătoși și nu a fost găsită nicio legătură epidemiologică cunoscută sau expuneri comune în rândul acestor copii”, a declarat Radu Țincu pentru Antena3.
Dintre cele nouă cazuri de copii cu de hepatită severă de la nou din țară, trei au suferit insuficiență hepatică. Toți au fost testați pozitiv pentru adenovirus și niciunul dintre ei nu a avut antecedente de infecție cu COVID-19, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Adenovirusul 41 și legătura cu hepatita severă
Radu Țincu susține că toți copiii din lume diagnosticați cu această hepatită misterioasă au fost confirmați și pentru adenovirus. Specialistul susține că mai există și alte ipoteze, cum ar fi un sistem imunitar scăzut după perioada pandemiei.
"Aceasta este una din variantele de lucru şi se pare că cea mai acceptată până în prezent. Chiar şi CDC a emis un comunicat cu privire la recomandarea testării celor care au inflamație hepatică din cauză neprecizată pentru acest adenovirus.
Adenovirusul este un virusul cu care copiii se îmbolnăvesc frecvent şi care determină simptomatologie digestivă. Există posibilitatea fie să fie o problemă de imunitate în cazul acestor copii sau acest adenovirus să fi suferit anumite mutații care să-l fi făcut mai agresiv pentru zona hepatică.
Majoritatea copiilor diagnosticați în întreagă lume cu această hepatită misterioasă au fost confirmați şi pentru adenovirus, dar nu toţi din păcate. Ceea ce pune sub semnul întrebării dacă întradevăr singura cauză a acestei hepatite misterioase este această infecţie cu adenovirusul 41.
Mai rămân în discuție şi alte ipoteze cum ar fi afectări ale imunității, unele dintre ele determinate chiar de lockdown, ceea ce este explicabil.
Marea Britanie care a avut o perioadă foarte lungă de lockdown în care copiii nu au mai relaționat cu ceilalți şi, din punct de vedere imunologic, este posibil să existe o scădere a imunității pe anumite paliere virale.
O altă ipoteză de lucru ar fi să fie un alt adenovirus mutant care să nu fie în cele 41 şi sigur se mai ia în calcul după ultimele declarații din ultimele zile să fie vorba de un SARS-CoV-2 mutant însă această ipoteză este cu atât mai puţin posibilă", a precizat dr. Radu Ţincu.
Specialiștii recomandă părinților să aibă grijă la igiena mâinilor, a alimentelor și să fie extrem de atenți la simptomatologia digestivă cu greață, vărsături, diaree, dureri abdominale. Atunci când aceste simptome apar la copii, trebuie să ia legătura cu medicul de familie.
„Următoarea etapă care duce spre hepatita acută este îngălbenirea pielii, colorarea urinii şi decolorarea scaunului. Dacă unul din aceste simptome apare să se prezinte de urgenţă la spital pentru evaluarea de specialitate", a spus dr. Radu Ţincu