Bucătarul englez Paul Ainsworth a fost inspirat să recreeze rețeta pentru tarte de ceapă roșie cu brânză de capră după ce a petrecut o zi la fostul restaurant al lui Marco Pierre White, Mirabelle.
„Acesta a devenit primul fel de mâncare vegetariană pe care l-am pus în primul meniu pe care l-am scris vreodată pentru [restaurantul din Cornwall] No6. L-am terminat cu niște alune prăjite și creson proaspăt și crocant. A fost un câștigător, chiar și cu oaspeții care nu erau vegetarieni. Funcționează și cu ceapă albă mică și cu eșalotă mare. Puteți fi creativi și cu morcovi, păstârnac, napi și țelină”, a declarat bucătarul.
Această rețetă conține ingredientele pentru patru porții.
Ingredientele pentru tarte de ceapă roșie cu brânză de capră, creson și alune
3 cepe roșii mari, decojite și tăiate în bucăți de 2 cm, cu rădăcina lăsată
4 crenguțe de cimbru cu frunzele culese
100 g de foaie de foietaj gata preparată
15 g unt nesărat
40 g de alune decojite
8 felii de brânză de capră
20 g creson cules și spălat
Ulei de măsline extravirgin, pentru stropire
Oțet balsamic, pentru stropire
Sare de mare
Piper negru măcinat
Pentru caramel balsamic:
60 g zahăr pudră
1 lingură oțet balsamic
25 g unt rece nesărat, tăiat cubulețe
Mod de preparare
1. Pentru a face caramelul balsamic, luați o tigaie mică și topiți zahărul la foc mediu. Amestecați din când în când până devine auriu.
2. Se îndepărtează de pe foc și, cu mare grijă, se adaugă oțetul balsamic, care va face bule. Se amestecă pentru a se răci, apoi se adaugă untul rece tăiat cubulețe, puțin câte puțin, pentru a forma un caramel catifelat. Apoi, se lasă deoparte.
3. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
4. Într-un bol, condimentați ceapa roșie tăiată felii cu sare de mare, un vârf de cuțit de piper negru și frunzele de cimbru. Acum puneți cepele roșii peste caramelul balsamic, până când tava este complet plină.
5. Luați o farfurie, puțin mai mare decât tigaia pentru tarte, și așezați-o deasupra foietajului, apoi tăiați în jurul farfuriei pentru a crea un cerc de foitaj.
6. Așezați cu grijă cercul deasupra cepei roșii și apăsați ușor de jur împrejur pentru a sigila. Faceți o mică gaură în mijlocul foii de patiserie pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.
7. Coaceți timp de 55 de minute. Verificați la fiecare 15 minute aproximativ, până când aluatul este crocant. Scoateți din cuptor și așezați tava pe un grătar pentru a se răci timp de cel puțin 20 de minute.
8. Luați o tigaie mică și puneți-o pe foc mediu-mare. Adăugați untul și topiți-l până face spumă, apoi adăugați alunele și amesecați-le în unt până când sunt strălucitoare și aurii. Se condimentează cu sare de mare. Scurgeți-le pe hârtie de bucătărie, apoi tocați-le grosier, lăsându-le bucăți.
9. Înainte de servire, puneți tarta cu ceapă roșie prăjită înapoi în cuptor pentru câteva minute, pentru a se înmuia caramelul și a se încălzi.
10. Se răstoarnă pe o farfurie. Așezați deasupra feliile de brânză de capră, urmate de alunele tocate și de cresonul crocant. Se termină cu puțin ulei de măsline extravirgin și oțet balsamic, conform Independent.