NYT: Documente secrete ale Pentagonului arată cum poate dispărea apărarea aeriană ucraineană

Document secret al Pentagonului despre Razboiul din Ucraina. sursa: Anonymus

Documente secrete așe Pentagonului publicate în ultimele zile sugerează că apărarea aeriană ucraineană este în pericol să dispară dacă nu este întărită urgent. Este nevoie de un aflux uriaș de muniții pentru a împiedica forțele aeriene rusești să schimbe cursul războiului, potrivit oficialilor americani. Timp de mai bine de un an, apărarea aeriană ucraineană, întărită cu armament occidental, a ținut la distanță avioanele rusești.

Dar fără un aflux uriaș de muniții, întreaga rețea de apărare aeriană a Ucrainei, slăbită de atacurile repetate ale dronelor și rachetelor rusești, s-ar putea rupe, potrivit oficialilor americani și documentelor miliatre secrete recent divulgate, permițându-i președintelui rus Vladimir Putin să-și dezlănțuie avioanele de vânătoare într-un mod care ar putea schimba cursul războiului, scrie New York Times.

În primele zile ale invaziei, avioanele rusești au efectuat sute de zboruri de luptă pentru a bombarda ținte din Ucraina. Dar o combinație între gândirea rapidă a comandanților ucraineni și informații greșite, plus slaba calificare a piloților ruși a lăsat multe dintre avioanele de luptă și apărarea aeriană a Ucrainei intacte. Astfela fost împiedicată Moscova să obțină controlul total deasupra câmpului de luptă și forțastă să țină o mare parte din forțele sale aeriene în afara luptei.

Acum, oficialii Pentagonului sunt îngrijorați de faptul că avalanșa de atacuri de la distanță al Moscovei epuizează stocurile de rachete pe care Ucraina le folosește pentru a se apăra. Iar o evaluare a Pentagonului de la sfârșitul lunii februarie, conținută în mulțimea de documente secrete care au circulat online săptămâna trecută, prezintă o imagine și mai sumbră, scrie New York Times.

Război Ucraina: Stocurile de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană S-300 și Buk din epoca sovietică, care reprezintă 89% din protecția Ucrainei împotriva majorității avioanelor de vânătoare și a unor bombardiere, vor fi complet epuizate până la începutul lunii mai, potrivit unuia dintre documentele scurse. Documentul, care a fost publicat la 28 februarie, și-a bazat evaluarea pe ratele de consum de la acel moment. Nu este clar dacă aceste rate s-au schimbat.

Apărarea antiaeriană ucraineană, în pericol de dispariție

Același document a evaluat că apărarea aeriană ucraineană concepută pentru a proteja trupele de pe linia frontului, unde este concentrată o mare parte din puterea aeriană a Rusiei, va fi "complet redusă la tăcere" până la 23 mai. Ceea ce va duce la presiuni asupra rețelei de apărare aeriană din teritoriul ucrainean. Dacă acest lucru se va întâmpla, spun oficialii, Moscova ar putea decide că este în sfârșit sigur pentru ca avioane de luptă și bombardiere sale să intre în luptă și să schimbe rezultatul războiului.

Oficiali de rang înalt ai Pentagonului spun că o astfel de mișcare ar reprezenta o provocare majoră pentru Ucraina, în special dacă avioanele de luptă și bombardierele rusești vor avea mai multă libertate de acțiune pentru a ataca pozițiile trupelor ucrainene și țintele esențiale de artilerie de la sol.

Într-o mișcare de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei, administrația Biden a anunțat săptămâna trecută că va trimite interceptoare suplimentare de apărare aeriană și muniții ca parte a unui pachet de ajutor de 2,6 miliarde de dolari. O parte a acestui pachet va fi folosită pentru a ajuta Kievul să se pregătească pentru o ofensivă planificată în primăvară împotriva trupelor rusești. Dacă acest lucru va fi suficient depinde, spun oficialii, de o serie de factori, inclusiv dacă aliații NATO își vor face propriile livrări și dacă generalii lui Putin vor continua să nu implice avioanele de război.

Aviația rusă este încă intactă

Doborârea unei drone americane de către un avion de vânătoare rusesc deasupra Mării Negre luna trecută a mărit temerile NATO că Kremlinul caută modalități de a-și folosi forțele aeriene în război. Rusia are încă o capacitate aeriană considerabilă, cu aproximativ 900 de avioane de luptă și circa 120 de bombardiere, potrivit World Directory of Modern Military Aircraft. "Armata rusă a fost mutilată", a declarat generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major Întrunit, într-un interviu acordat în februarie la emisiunea "Morning Joe" de pe MSNBC. "Dar forțele aeriene rusești nu au suferit pierderi semnificative".

Într-adevăr, o evaluare dintr-un alt document al Pentagonului care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, plasează numărul de avioane de luptă rusești desfășurate în prezent în teatrul de operațiuni din Ucraina la 485, față de 85 de avioane ucrainene.

Mulți experți se așteptau ca Forțele Aeriene Ruse, cu coloana sa vertebrală de avioane MIG și de avioane Sukhoi de generație mai nouă, să fie un factor decisiv în primele luni ale războiului. Dar a fost neputincioasă  în fața unei forțe ucrainene mult mai mici, din cauza apărării aeriene intacte a Kievului și a gafelor tactice și strategice rusești.

Cum s-au organizat ucrainienii

Ucraina și-a reorganizat bateriile mobile de rachete sol-aer după primele trei zile de război și a doborât anul trecut mai multe Su-34 rusești și alte avioane de atac. Bateriile ucrainene au tras cu rachetele lor și apoi s-au îndepărtat rapid în diferite locații, astfel încât Rusia să nu le detecteze pozițiile și să riposteze.

Când avioanele de război au fost doborâte, Vladimir Putin le-a retras. În cea mai mare parte a războiului, aceste avioane și avioanele de atac la sol, precum Su-25, s-au concentrat pe ieșiri de-a lungul liniilor frontului, lansând rachete asupra pozițiilor ucrainene, precum și pe atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune efectuate de pe teritoriul rusesc sau belarus.

"Ei au ales că nu au de gând să își sacrifice cavalerii pentru pionii lor", a declarat Dara Massicot, cercetător principal în domeniul politicilor la RAND Corporation. "În schimb, vor arunca acele trupe mobilizate fără un sprijin aerian adecvat, pentru că sunt o resursă mai abundentă”.