Evenimentul Zilei > Social > Nuţu Cămătaru şi-ar putea câştiga libertatea la rummy
Nuţu Cămătaru şi-ar putea câştiga libertatea la rummy

Nuţu Cămătaru şi-ar putea câştiga libertatea la rummy

A ocupat, succesiv, locul întâi la campionatele de şah şi rummy şi a fost recompensat de patru ori pentru implicarea în programe educaţionale, precum: „Deprinderi sociale“, „Hobby“, „Prevenirea consumului de tutun“ şi „Antidrog“.

Nu este vorba despre vreun elev olimpic, ci despre „premiantul“ Penitenciarului Jilava, Nuţu Cămătaru, considerat, chiar şi la aproape patru ani de la reţinerea sa, cel mai periculos lider al lumii interlope a Capitalei. Deprinderile intelectuale şi sociale pe care le-a căpătat în puşcărie i-ar putea aduce însă celebrului interlop eliberarea condiţionată la sfârşitul acestei luni.

Condamnat în două dosare penale – la şase ani de închisoare pentru tâlhărie şi, respectiv, la doi ani şi jumătate pentru favorizarea infractorului -, Ion Balint, alias Nuţu Cămătaru, a executat deja două treimi din pedeapsă. Drept urmare, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), eliberarea sa condiţionată ar trebui discutată de Comisia specială pe 24 aprilie, după ce instanţa şi-a dat avizul în acest sens.

ANP: „Nu a fost sancţionat
niciodată disciplinar“

Pe lângă acţiunile sociale în care s-a implicat, „campionul“ la şah şi rummy de la Jilava nu a fost sancţionat disciplinar pe toată perioada detenţiei. Mai mult, „la data de 10 octombrie 2007, acesta a fost selecţionat să desfăşoare activităţi cu caracter gospodăresc, ca planton la camera 203. Până la data de 29 februarie anul acesta, Ion Balint a obţinut 31 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate“, au completat reprezentanţii ANP.

Ţinând cont şi de faptul că „nu există dovezi că ar fi folosit vreun telefon mobil în detenţie“, realizările lui Nuţu nu mai pot fi umbrite nici măcar de un astfel de incident şi vor cântări greu pentru membrii Comisiei speciale. Nuţu Cămataru şi „locotenenţii săi“ au fost arestaţi în vara lui 2004, după ce au terorizat ani buni Bucureş tiul prin cămătărie, tâlhării şi taxe de protecţie, nume ale unor politicieni, generali la Interne şi chiar ale unor oameni de televiziune fiind asociate cu afacerile murdare ale acestora.

Despre Nuţu s-a spus că şi-ar fi torturat „datornicii“ – cărora le impunea dobânzi exorbitante pentru sumele împrumutate – într-o încăpere special amenajată în cuşca leilor pe care îi creştea la vila sa din Ferentari.