Un consum moderat de căpșune favorizează sinteza a doi hormoni esențiali organismului, ce ajută la arderea grăsimilor, crescând și viteza proceselor metabolice din corp. Totuși, există pericole cu privire la acest fruct, deloc de neglijat dacă vrem să ducem un stil de viață sănătos.
Cei doi hormoni influențați în sinteza lor de consumul de căpșune sunt adiponectina și leptina, care contribuie la procesul de lipoliză, adică arderea grăsimilor.
Benefii ale consumului de căpșune
Nutriționistul Lygia Alexandrescu vorbește despre beneficiile pe care le are acest fruct, dar și despre lucrurile pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când îl cumpărăm.
„Căpșunele, ca și alte fructe de pădure, sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și flavonoizi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Ca parte a unei diete echilibrate, ele pot ajuta la prevenirea a numeroase simptome; constipatie, inflamatie, pofta de dulce, etc. Ele contin si multa apa, zaharuri, vitamina A si K si complex de vitamine B, minerale si flavonoide care protejează celula de atacul radicalilor liberi. Sunt dulci si parfumate si au actiune diuretica, laxative, antianemianta si ajuta la reducerea nivelului de colesterol seric”, transmite nutriționista Lygia Alexandrescu.
Căpșunele, sărace în calorii
Mai mult, căpșunele conțin un procent mare de nutrienți, în același timp fiind sărace în calorii.
„Calorii: 33 Apă: 91% Proteine: 0,7 grame Carbohidrați: 7,7 grame Zahăr: 4,9 grame Fibre: 2 grame Grăsimi: 0,3 grame.
Sărace în calorii și cu indice glicemic redus, 100 de grame de căpșune conțin doar 33 de calorii, ceea ce le face sa fie cele mai preferate fructe recomandate in dietele de scadere in greutate astfel:
- Ca mic dejun in amestec cu fugi integrali de ovaz;
- Gustare intre mese (portii de max 300 g)
- Ca piure inghetat cu zahar de mesteacan in forme de folosit in congelator”, explică nutriționista Lygia Alexandrescu.
Aceste fructe pot conține mari cantități de pesticide
Totuși, trebuie să avem grijă de unde cumpărăm căpșunele, asta pentru că ele pot avea reziduuri însemnate de pesticide.
„Un dezavantaj al căpșunelor este că pot conține mari cantitati de reziduuri de pesticide. În fiecare an, Environmental Working Group (EWG) produce o listă de fructe și legume cu cele mai mari niveluri de reziduuri de pesticide, cunoscută sub numele de „Dirty Dozen”. Căpșunile ocupă adesea locul înalt pe această listă. Având în vedere acest lucru, EWG sugerează cumpărarea de căpșuni organice pentru a ajuta la reducerea riscului de expunere la pesticide”, mai transmite Lygia Alexandrescu, conform Doctorul Zilei.