Nuntă cu banii mesenilor sau cu împrumut de la bancă? "Am plătit nunta dintr-un credit al surorii fiindcă invitaţii nu au venit"

Numărul nunților continuă să fie redus față de perioada premergătoare crizei, iar tinerii însurăței se bazează pe rude și prieteni ca să-și plătească cheltuielele. Cei independeți, puţini la număr, pun ban pe ban și așteaptă câțiva ani până să se căsătorească pe cheltuiala lor.

Criza economică din ultimii ani a făcut ca nunta să devină un lux pentru tinerii români. Puține cupluri își mai permit să achite din propriul buzunar sala, florile și lăutarii, lucrurile pe care se duc grosul banilor alocați unui astfel de eveniment. Soluția cea mai la îndemână rămâne tot “nunta cu dar”, unde invitații sunt, practic, și cei ce plătesc pentru toată distracția. O varianta mai riscantă ar fi contractarea unui credit de nevoi personale. „Noi am făcut nunta în 98’ și, în afară rochie și flori, totul a fost plătit din darul de nuntă. Cu ce ne-a rămas ne-am dus la munte, am mobilat prin casă”, povestește Luminița Corduneanu, din Botoșani. "Am rămas cu 20.000 de lei după nuntă" Practica nunții pe datorie are avantajul că mirii știu cât de avuți le sunt prietenii și până unde pot să se întindă cu prețul meniurilor. ”În 2008, când ne-am căsătorit, am făcut o petrecere mică de 100 de persoane. Surpriza a fost că au venit mai mulți. După ce am plătit restaurantul, am rămas cu 20.000 de lei”, își amintește Cristina, o fostă mireasă din București. Creditul ca rezervă dacă aveţi dubii asupra invitaţilor Cine vrea să evite situațiile jenante, în care invitații anulează în ultima clipă sau cotizează cu mai puțini bani decât prețul consumației, poate să ia un credit de nevoie personale. Soluția este un cuțit cu două tăișuri: au parte de discounturi, pentru că plătesc pe loc, dar rămân cu povara ratelor. Când banii daţi pe masă nu acoperă cheltuielile "Am plătit nunta cu banii surorii mele, care avea o descoperire de cont consistenta. Asta pentru ca au venit mult mai puţini invitaţi decât credeam şi m-am trezit că nu am cum să plătesc din contribuţiile mesenilor toatecheltuielile. La final, paguba a depăşit 10.000 de lei noi, însă vina a fost şi a noastră: am luat o sală prea scumpă, am făcut cheltuieli mari cu hainele noastre. Însă nu îmi pare rău. A fost aşa cum am dorit", povesteşte Marius, care şi-a pus pirostriile anul trecut.  Nunţi mai puţine, divorţuri mai multe Imediat după debutul crizei, piaţa nunţilor a scăzut cu 50%. Scaderea semnificativa s-a vazut cel mai bine in lunile de vara, când numărul de nunţi a fost cu un sfert mai mic. Statisticile oficiale arată că au avut loc cu cu peste 15.700 mai putine. In schimb, au crescut procesele de divort cu 17%