Numiri cu IZ DE SCANDAL la Curtea de Conturi. Câștigătorii posturilor vacante nu se regăseau pe lista celor înscriși la concurs. REACȚII!

După primul val de numiri la Curtea de Conturi care a avut loc pe 10 octombrie, mai rămăseseră vacante două locuri de consilier de conturi. Următoarea rundă de audieri a fost programată la Parlament în data de 23 octombrie. Cu această ocazie și-au depus candidatura șapte persoane iar până la ora la care trebuia să înceapă ședința de audieri și-au mai depus CV-urile încă trei persoane. Însă, intre cele zece persoane înscrise la “concurs” nu se regăseau cei doi câștigători, Vasile Gherasim și Bogdan Stan.

De aceea, dar fără nicio explicație oficială, audierile din data de 23 octombrie au fost contramandate. Surse din interiorul sistemului ne-au declarat că amânarea audierilor s-a făcut tocmai pentru că Vasile Gherasim și Bogdan Nicolae Stan nu apucaseră să-și depună CV-urile, iar “la partid” nu răspundea nimeni care să le spună celor din comisie cum să procedeze. Comisiile reunite au fost prezidate de senatorul Eugen Teodorovici și deputatul Viorel Stefan iar sursele noastre spun că a existat chiar o discuție între cei doi cu referire la “șeful care nu răspunde” și “ce naiba facem că ăia doi nu și-au depus CV-urile?”.

Contactat telefonic, senatorul Eugen Teodorovici a negat existența unei asemenea discuții, motiv pentru care nu rămân în analiză decât faptele. Astfel, singura certitudine este că audierile din data de 23 octombrie au fost amânate fără nicio explicație până în data de 6 noiembrie, iar între timp , pe lista “candidaților”, au apărut și numele lui Vasile Gherasim și Bogdan Stan. Care, în final, au și “câștigat” competiția.

Senatorul Eugen Teodorovici ne-a declarat în exclusivitate că “ în afară de una dintre numirile de la Curtea de Conturi ( este vorba despre Dan Lucian Vlădescu, votat ca Președinte al Autorității de Audit) care se apropie de ceea ce ar trebui să fie, restul sunt numai rebuturi.” În completarea acestei declarații un alt oficial ne-a declarat că “ în ultimul timp Curtea de Conturi a României a devenit un organism mort.”

Audierile din 6 noiembrie, care s-au ținut într-o sală a Camerei Deputaților, au început tensionat. Candidații au fost programați în fața Comisiilor reunite, în ordine alfabetică. Însă în deschidere au fost invitați în sală doi dintre concurenți, profesorii universitari Horia Neamțu și Marin Popescu. Celor doi, care au prezentat CV-uri redutabile pentru funcțiile vizate, li s-a spus că nu pot candida pentru că au mai ocupat poziții în cadrul Curții de Conturi în anii 90 iar conform Constituției nu mai pot deține noi mandate.

Cei doi au încercat să explice membrilor comisiei că articolul la care se face referire a fost introdus în Constituția din 2003 iar ei au ocupat funcțiile din Curtea de Conturi în anii 90. S-a cerut chiar un punct de vedere al Comisiei Juridice sau al Curții Constituționale însă au fost refuzați. Cei doi au fost respinși de la audieri, după care au început audierile celorlalți candidați, în ordine alfabetică.

Senatorul Eugen Teodorovici explică acest episod jenant: “În mod normal, la Parlament, când s-a stabilit ziua și locul audierilor trebuia să fie stabilită și o dată limită de depunere a CV-urilor. Apoi, în termen de o zi sau două trebuia să se analizeze CV-urile și să se spună dacă se resping sau nu CV- uri și să se stabilească lista finală. Trebuia să se stabilească principiile, criteriile și să se motiveze celor respinși nu să fie chemați în comisie. Dar n-ai cu cine să faci ce trebuie, cu Ștefan Viorel și ceilalți dinozauri comuniști!”

Audierile au continuat, însă a fost o șaradă, după cum ne-a declarat un alt candidat, Mirela Marinescu, în prezent Director al Camerei de Conturi Galați. Aceasta ne-a mărturisit că s-a înscris la concurs după ce a văzut primele audieri din 10 octombrie. “ Consider că această instituție merită mai mult decât a lăsat să se creadă acest Teodorovici, care ne-a făcut pe toți dinozauri, tâmpiți sau relicve comuniste.”, a motivat Mirela Marinescu gestul său de a participa la concurs. Audierea sa a durat 20 de minute, față de 5 minute cât a durat în medie audierea celorlalți candidați, dar în final a obținut un singur vot favorabil. După aflarea rezultatului Mirela Marinescu s-a considerat nedreptățită, motiv pentru care a solicitat înregistrarea audierilor. Mai ales că linkul cu înregistrarea audio-video a audierilor întârzia să apară pe site-ul Parlamentului așa cum apăruse înregistrarea ședinței din 10 octombrie sau alte ședințe publice. Însă înregistrarea nu este de găsit! “Am sunat la

Comisia de Buget-Finanțe să solicit caseta, dar mi s-a spus că este la cei de la IT. Am sunat la IT iar cei de acolo mi-au spus că ei nu postează decât ce li se dă de la comisii iar acum nu li s-a dat nimic. Am sunat iar la Comisie și mi-au spus că a fost…o defecțiune tehnică și nu au înregistrat audierile!!! Dar cum să fie defecțiune tehnică în condițiile în care a apărut pe un site filmulețul audierii domnului Bogdan Stan, o bălmăjeală de vreo 5 minute?!”, ne-a declarat doamna Marinescu. Senatorul Eugen Teodorovici susține că înregistrarea ar trebui să fie la Deputați, pentru că ei au fost gazda și “ei sunt cei mai tari și mai șmecheri!” iar dacă a dispărut, atunci “a dispărut pentru că i-am făcut eu praf, i-am umilit în ședință!”

O sursă internă din aparatul tehnic al Parlamentului susține că acea casetă există și se află “inventariată” la Direcția de documente secrete și informații clasificate din Camera Deputaților, organism aflat în subordinea Secretarului General. Conform Regulamentului de funcționare a Camerei o astfel de înregistrare trebuie păstrată minim 90 de zile și pusă la dispoziția oricui o solicită.

Între timp unul dintre candidații căruia i s-a refuzat dreptul de a fi audiat a depus o contestație la Parlament. Răspunsul primit de la Viorel Stefan, președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților este surprinzător. I se atrage atenția petentului că în conformitate cu art 72 din Constituție parlamentarii nu pot fi trași la răspundere pentru voturile sau opțiunile politice. În urma acestei explicații oferite oficial de deputatul Viorel Stefan se naște o întrebare. Dacă parlamentarii nu răspund în fața nimănui atunci de cine le este teamă dacă au ascuns înregistrarea audierilor din data de 6 noiembrie? Și de ce nu s-a autosesizat nicio instituție, așa cum sugerează senatorul Teodorovici că ar fi trebuit să se întâmple, încă de acum o lună când Evenimentul Zilei a tras primul semnal de alarmă cu privire la acest subiect?