Iancu consideră că această numire este ilegală şi va aduce prejudicii de imagine atât partidului, Camerei Deputaţilor, cât şi candidatului în sine. Deşi conştient că se pune împotriva liniei partidului său, Iulian Iancu, a invocat și motivele demersului său – lipsa experienţei în domeniu, condamnarea penală a acestuia şi rapiditatea cu care a trecut prin procedurile parlamentare de numire.

Iulian Iancu a trimis o scrisoare deschisă în care spune că tocmai din cauza problemelor privind această nominalizare, nu a participat la ședința comună a comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, desemnate să analizeze candidaturile și să facă o propunere de nominalizare.

Se pare că procedura de selecție a vicepreședintelui ANRE încălcă atât Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, dar şi Constituția României, ignorând dreptul cetățenilor pentru a candida pentru o funcție publică.

„Pe adresa Birourilor permanente reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au fost înregistrate două contestații cu privire la procedura de numire a unui vicepreședinte al ANRE. Așteptăm decizia BPR pentru a face toate demersurile legale pentru a răspunde acestor contestații”, a afirmat Iancu.

La rândul său, Cristina Prună, membru al Comisiei de Industrii, ne-a declarat că USR urmează să depună mâine o contestaţie la Curtea Constituţională cu privire la numirea lui Neacşu la ANRE. Surse din piaţa de energie au dezvăluit că o reacţie privind această numire urmează să vină şi de la Bruxelles.    

Pe 26 iunie, deputatul PSD Iulian Iancu a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în care prezintă argumentele pentru care consideră că nu trebuia susţinută candidatura lui Marian Neacşu  pentru funcţia de vicepreşedinte ANRE.

Conform scrisorii, OUG nr 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, aprobată cu modificări şi completări de Legea 160/2012, prevede explicit experienţă în funcţii de conducere de cel puţin 5 ani în domeniul energiei electrice, termice, al gazelor naturale sau în domenii conexe.

Parlamentarii au trecut direct la vot, fără să audieze candidații (Gabriela Moroianu, Marian Neacșu, Costin Mihai Păun), dintre care nu era prezentă decât Gabriela Moroianu.

Marian Neacșu a fost votat vicepreședinte al ANRE doar pe baza CV-ului, în condiţiile în care  experiența lui este exclusiv în agricultură, furaje și nutriția animalelor, conform CV-ului. Marian Neacşu ar putea fi acuzat şi de fals în acte publice deoarece, odată cu CV-ul, a depus şi o declaraţie olografă prin care declara că îndeplineşte toate cerinţele OUG33/2007, cu toate că ştia că este incompatibil.

 

De asemenea, conform hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie  din data de 22 februarie 2016, „condamnă pe inculpatul Neacşu Marian la pedeapsa de 6 luni închisoare”.     

Iulian Iancu explică în scrisoare: „Decizia nr 18 din 8 iunie 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o speţă asemănătoare, respectiv condamnarea penală de închisoare cu suspendare, respectiv: suspendarea condiţionată nu are ca efect modificarea calificării juridice a pedepsei aplicate, în sensul înlăturării caracterului său privativ de libertate, ci are ca efect provizoriu neexecutarea pedepsei privative de libertate pe perioada termenului de încercare”.       

 

Iulian Iancu mai spune în scrisoare: „Procedura de selecţie şi numire decisă de Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost în regim de urgenţă, repectiv sesizarea a a fost primită la Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor pe data de 24 iunie 2019 ora 17:00 iar Comisiile desemnate la Senat au primit sesizarea pe data de 25 iunie 2019 ora 11:00, şi se impunea ca pe data de 25 iunie să se facă depunerea candidaturilor şi selecţia candidaţilor, iar pe 26 iunie înscrierea raportului comun pe ordinea de zi a şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Această procedură încalcă regimul de transparenţă decizională şi dreptul constituţional al cetăţenilor de a candida pentru o funcţie publică, drept pentru care procedura a şi fost contestată.

În consecinţă cea mai mare vulnerabilitate, în cazul în care domnul Marian Neacşu este numit de Parlament, Parlamentul trebuie să îi retragă imediat numirea în funcţie deoarece în conformitate cu art. 4 alin (14) pct. 2 din OUG nr 33/2007, – Calitatea de membru al Comitetului de reglementare încetează în cazul în care „împotriva acestuia a fost pronunţată o condamnare penală cu pedeapsă privativă de libertate, rămasă definitivă” (…), respectiv condamnarea penală la 6 luni de închisoare”, scrie financialintelligence.ro.

În ciuda acestei reacţii venite din partea domnului Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Parlamentul a aprobat numirea lui Neacşu în postul de vicepreşedinte al ANRE, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Şi alţi politicieni şi analişti din piaţa de energie şi-au pus mari semne de întrebare cu privire la legitimitatea acestei numiri și la capacitatea efectivă a lui Marian Neacșu de a-și exercita responsabilitățile măcar la același nivel cu contracandidații săi.