Parlamentul European a votat un „plafon" de 10.000 de euro pentru plățile în numerar. Decizia este legată de lupta împotriva evaziunii fiscale.
Parlamentul European a votat şi alte măsuri împotriva spălării banilor
Organismul legislativ al Uniunii Europene a dezvoltat un întreg pachet de măsuri noi în acest domeniu de mai bine de doi ani.
Acestea sunt îndreptate împotriva finanțării grupărilor teroriste. Stabilirea unui „plafon" comun pentru UE este un subiect care se clarifică din 2021 și a trecut prin dispute îndelungate pentru a se ajunge la un acord.
În prezent, nu există limite pentru plățile în numerar în Germania și Austria, în timp ce majoritatea țărilor UE au introdus plafoane.
Restricțiile impuse de noile reguli
În Bulgaria, puteți plăti în numerar până la 10.000 de leva (circa 5000 de euro - n.trad.).
După intrarea în vigoare a noilor reguli europene, fiecare dintre cele 27 de state membre va trebui să implementeze "plafonul".
În același timp, fiecare țară poate decide să impună „plafonul" și mai jos - de exemplu, 5.000 de euro, așa cum este în Bulgaria.
Regulile pentru plata în numerar vor fi unificate în statele membre UE
Aceste reguli au rolul de a preveni spălarea banilor prin accize și bunuri de lux, tranzacționare cu criptoactive și cluburi sportive.
Băncile, agențiile imobiliare și cazinourile vor fi obligate să investigheze și să-și identifice clienții sau proprietarii efectivi ai afacerilor care încearcă să se ascundă în spatele „schemelor legale lipsite de transparenţă”.
Controale mai stricte vor intra în vigoare din 2029 pentru agenții și cluburi de fotbal. Ca parte a eforturilor de a reduce spălarea banilor, UE creează o agenție specială. Acesta va avea sediul central în orașul german Frankfurt. Noua agenție europeană va avea peste 400 de angajați.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a adoptat diverse măsuri pentru a reglementa plățile în numerar. Totuși, limitele pentru plățile cash diferă semnificativ de la o țară la alta.
Traducerea-Rador