Evenimentul Zilei > International > Numele aeroportului „John Wayne” trebuie SCHIMBAT, pentru că actorul a fost „RASIST” și „HOMOFOB”
Numele aeroportului „John Wayne” trebuie SCHIMBAT, pentru că actorul a fost „RASIST” și „HOMOFOB”

Numele aeroportului „John Wayne” trebuie SCHIMBAT, pentru că actorul a fost „RASIST” și „HOMOFOB”

O dezbatere aprinsă s-a declanșat în legătură cu oportunitatea ca Aeroportul John Wayne din sudul Californiei să mai poarte numele legendarului actor.

Deși John Wayne a murit acum 40 de ani, la vârsta de 72 de ani, mai mulți activiști de stânga au descoperit un interviu al actorului acordat revistei Playboy în 1971, unde anumite afirmații sunt interpretate ca rasiste și homofobe.

John Wayne Airport este localizat în Orange County, unde actorul a trăit o lungă perioadă de timp. Anterior, aeroportul se numea pur și simplu Orange County Airport.

În interviul din Playboy, John Wayne care avea pe atunci 63 de ani, afirmă că crede în „supremația albilor”, cel puțin până în momentul în care negrii „iresponsabili” devin persoane instruite. Actorul afirma și că amerindienii încearcă să-și păstreze pîmânturile cu „egoism”.

Legenda westernului a dat exemple de filme „pervertite” „East Rider” și „Midnight Cowboy” și a folosit termeni puțin eleganți la adresa homosexualilor.

Editorialistul Michael Hiltzik scria săptămâna trecută că Wayne reprezintă o epocă revolută: „Orange County este astăzi o comunitate atât de diversă din punct de vedere economic și etnic încât este dificil să justifici pretenția de a cere unui membru al aceste comunități să se suie într-un avion într-un aeroport botezat cu numele unui rasist și homofob declarat și cu statuia expusă ostentativ în hol”, scria el în Los Angeles Times.

Decizia Comitatului Orange de a numi aeroportul după numele lui Wayne în 1979 a reflectat probabil puternicele tendințe conservatoare din perioada respectivă, a scris editorialistul, însă adaugă că politica progresistă a prins încet-încet rădăcini.

Însă apărătorii lui John Wayne susțin că este nedrept ca actorul să fie judecat după niște afirmații făcute cu aproape jumătate de secol în urmă, el nemaitrăind astăzi pentru a putea răspunde criticilor.

„Schimbarea numelui său nu ar face decât să confirme ceea ce mulți americani cred: nu mai poți să spui nimic, fir-ar al dracului, care să nu fie descoperit și pus la zid de gloată”, scrie Madeline Fry în Washington Examiner.