Nume-surpriză în locul Rovanei Plumb! Doi grei din jurul lui Dăncilă se bat pentru postul de comisar european

Nume-surpriză în locul Rovanei Plumb! Doi grei din jurul lui Dăncilă se bat pentru postul de comisar european

Două nume sunt vehiculate la această oră ca fiind posibili înlocuitori pentru Rovana Plumb.

Primul dintre ele este cel al

Ramonei Mănescu, actualul ministru de externe. Are avantajul unei relații bune cu Dăncilă

Membră a Partidului Național Liberal din anul 1990 până în iulie 2017, Ramona Mănescu a fost Președinte al Organizației Tineretului Național Liberal Sector 6 în perioada 1996-1997, iar apoi a devenit membru al Departamentului de Relații Externe al PNL (1996 - 2004).

Ne puteți urmări și pe Google News

Din 2002 până în 2005 a făcut parte din Comitetului Executiv al PNL Sector 6 iar timp de doi ani, (2002 - 2004), a lucrat ca expert parlamentar în Parlamentul României, ocupând funcția de consilier al vice-președintelui Comisiei de Apărare, Afaceri Interne și Securitate Națională din Camera Deputaților, Ovidiu-Virgil Drăgănescu.

A fost membru al Parlamentului European din 2007 până în 2014. În perioada 2007-2014 a activat în cadrul ALDE Party, deținând funcțiile de coordonator în Comisia pentru Dezvoltare Regională și membru în Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale. De asemenea, a făcut parte din Delegațiile Parlamentului European pentru relațiile cu Peninsula Arabică și Japonia.

Începând cu 2012 (11 noiembrie) a devenit Vicepreședinte al ALDE Party (Partidul European Liberal Democrat și Reformist), funcție ce a deținut-o până în iunie 2014.

La alegerile europarlamentare din 25 iunie 2014, Ramona Mănescu a câștigat un nou mandat de europarlamentar. În acest mandat a făcut parte din grupul parlamentar al Partidului Popular European (PPE), până în iulie 2017 când a aderat la ALDE, condusă de fostul lider PNL, Călin Popescu-Tăriceanu.

La 24 iulie 2019 a devenit ministru de externe in Guvernul PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă, înlocuindu-l pe Teodor Meleșcanu. Dupa ieșirea de la guvernare a ALDE, partid din care făcea parte la acea dată, și după demisia miniștrilor ALDE din guvern, Ramona Mănescu a decis să rămână ministru de externe și să demisioneze din ALDE.

Ramona Mănescu are avantajul unei relații foarte bune cu Viorica Dăncilă și lipsa unor scandaluri publice din CV.

Un al doilea nume este cel al lui Mihai Fifor. Vine din PSD, nu are scandaluri la activ

El este licenţiat în Filosofie, doctor în Antropologie Socială şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi Colegiului Naţional de Afaceri Interne.

Mihai Fifor a devenit, în 2003, doctor în Antropologie Socială, iar în 2007 a mai absolvit Masterul "Managementul Afacerii Publice” la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În anul 2009 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne "Managementul afacerilor interne", Academia de Politie Al. I. Cuza, precum şi cele ale Colegiului Naţional de Apărare "Securitate şi buna guvernare".

În 2009 a devenit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, post pe care l-a mai avut şi în 2012.

De asemenea, timp de trei ani, între 2009-2012, a  fost manager la Muzeul Olteniei.

Începând din 2012, Mihai Fifor este senator.  În 2014, el a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile achiziţionate de familia fostului preşedinte Traian Băsescu la Nana.

Mihai Fifor a mai fost propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor în 2015, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta. Preşedintele Klaus Iohannis a respins ulterior această desemnare, invocând faptul ca acesta "nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor".

Mihai Fifor este preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Viceprim-ministru pentru parteneriate strategice, Secretar General al PSD și Senator PSD Circumscriptia nr. 2, Arad. O colecție de titluri la care ar vrea să-l adauge pe cel de Comisar European.

Alte nume vehiculate sunt cele ale miniștriilor Eugen Teodorovici și Ramona Mănescu dar și al ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu și al fostul ministru Victor Negrescu.