Numărul infractorilor români, în scădere

Numărul infractorilor români, în scădere

Doar 4,8% din totalul infractorilor cercetați de poliția italiană anul trecut sunt români, arată cifrele date publicității de oamenii legii din Peninsulă.

Mai mult decât atât, potrivit statisticilor, procentul imigranților români care comit infracțiuni în Italia a scăzut în 2008, comparativ cu 2007, când 5% dintre infractori erau de cetățenie română.

Datele oficiale contrazic astfel sondajele alternative, date publicității recent de către o agenție de presă italiană, potrivit cărora infracțiunile comise de conaționalii noștri ar fi crescut cu 30 de procente. Practic însă, potrivit datelor poliției, cele 30 de procente reprezintă numărul total al străinilor de diferite naționalități care au comis fapte penale în Italia.

Cea mai mare parte a infracțiunilor de care românii din Italia se fac vinovați sunt cele așa-numite „de vitrină”: furturile, în 15% dintre cazuri, urmate, la scurtă distanță, de prostituție, cu 12%. Dintre cele peste 3.000 de violuri înregistrate în Peninsulă, mai puțin de jumătate sunt comise de imigranții străini, iar 20% dintre acestea din urmă au făptași români.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă își recunosc vina, românii scapă mai ieftin

Singura șansă a românilor acuzați de in fracțiuni în Italia este să-și recunoască fapta, altfel se pot alege cu pedepse mai mari, susține avocatul italian Pierpaolo Livio, care reprezintă mulți români implicați în procesele din Peninsulă. Acesta spune că, deși se află în prim-planul autorităților locale, românii nu sunt cei mai mari răufăcători din țară și, de multe ori, sunt judecați și condamnați chiar pe nedrept. Cel mai des, aceștia sunt acuzați de furturi prin cărți de credit false, tâlhării și agresiuni sexuale.

Fără avocat, ca și condamnat

Dacă un român acuzat de orice infracțiune nu-și poate permite un avocat, soarta lui este pecetluită și n-are nicio șansă de scăpare, indiferent dacă este vinovat sau nu, spune Pierpaolo Livio. Acesta reprezintă mulți români în procesele din Como, uneori chiar gratuit, la rugămintea consulului român. „De cele mai multe ori, în cazul furturilor, chiar eu le recomand clienților să recunoască fapta, pentru că astfel primesc o pedeapsă de circa șase luni, poate chiar cu suspendare”, povestește avocatul.

Acesta susține că, în caz contrar, reprezentanții legii pot merge mai departe, până la acuzații de tâlhărie, care aduc sentința la trei ani de închisoare.

Luați de val în căutarea infractorilor români, carabinierii arestează și nevinovați. „În acest moment, am două cazuri în care românii sunt acuzați de clonarea unor cărți de credit. Într-unul dintre aceste cazuri, trei sunt nevinovați. Ei pur și simplu se aflau în casa unuia care a recunoscut că este proprietarul unor instrumente de duplicare a cardurilor”, povestește avocatul. Astfel de erori se întâmplă însă destul de des, susține italianul. Și alți români au fost „săltăți fără apel” doar pentru că se aflau în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. A fost situația unor români care au fost arestați pentru că se aflau cu telefoanele mobile în dreptul unui bancomat.

Corespondenţă din Milano