Numărul doi din diplomația americană merge mâine la Kiev

Numărul doi din diplomația americană merge mâine la Kiev

Numărul doi al diplomaţiei SUA, William Burns, este aşteptat mâine la Kiev pentru a susţine noul regim ucrainean şi a pleda pentru restabilirea politică şi economică a ţării, a anunţat astăzi Departamentul de Stat.

Deplasarea la Kiev a fost evocată vineri seara de un diplomat american, înainte de destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici. Spre deosebire de miniştrii europeni, niciun înalt responsabil american nu a vizitat Ucraina pe parcursul ultimei săptămâni.

William Burns va avea convorbiri cu lideri ucraineni, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile, cu privire la “sprijinul Statelor Unite faţă de eforturile Ucrainei de a-şi asigura un viitor democratic şi prosper", conform unui comunicat al Departamentului de Stat. El are prevăzută de asemenea o întrevedere cu preşedintele interimar Olexandr Turcinov.

Pe parcursul celor două zile ale vizitei sale, marţi şi miercuri, secretarul de stat adjunct pentru probleme politice va face apel la noile autorităţi să “ia toate măsurile necesare pentru organizarea de alegeri prezidenţiale libere şi echitabile în luna mai şi pentru formarea rapidă a unui guvern de uniune naţională", se menţionează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Williams Burns va fi însoţit de reprezentanţi ai Trezoreriei SUA, în vederea “discutării unui “sprijin financiar necesar" Ucrainei, în cooperare cu parteneri ca Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, scrie Agerpres care citează AFP.

Duminică, preşedintele ucrainean interimar a avertizat că ţara sa se află “în pragul intrării în incapacitate de plată", iar luni guvernul interimar a afirmat că ţara are nevoie de asistenţă financiară în valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a evita falimentul.

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton s-a deplasat luni la Kiev, în timp ce Rusia a formulat “dubii serioase" cu privire la legitimitatea noului regim. În contextul în care SUA nu s-au aflat în ultimele zile în prima linie a crizei ucrainene, consiliera pentru securitate naţională Susan Rice a avertizat, duminică, împotriva unei divizări a ţării, despre care a subliniat că nu este nici în interesul Ucrainei, nici al Rusiei, al UE sau al Washingtonului, mai menţionează France Presse.