Numărul copiilor infectați cu COVID-19 a explodat. Ce spune ministrul Tătaru

Nelu Tataru, ministrul sanatatii

Numărul copiilor bolnavi de COVID-19 a crescut vertiginos. atrage atenția Ministerul Sănătății. În contextul înmulțirii cazurilor de coronavirus în toate categoriile de vârstă, autoritățile vor să crească numărul paturilor de la ATI la 1.600, în condițiile în care acum sunt 1.300, iar 1.056 sunt deja ocupate.

 

Ministerul anunță de asemenea schimbări și în ceea ce privește protocolul de tratament al pacienților care stau acasă și au forme ușoare ale bolii. Aceștia trebuie monitorizați cu atenție de medicii de familie, care vor decide tratamentul lor și îi vor direcționa către spital, în cazul în care starea lor se agravează.

Până acum, doar pacienții cu forme ușoare internați în spital primeau antivirale, nu și cei care stau acasă.

Măsura a fost decisă pentru a evita o creștere și mai mare numărului de cazuri grave de COVID, în condițiile în care, chiar dacă numărul de paturi de terapie intensivă poate fi mărit, nu există suficient personal medical pentru ele.

Autoritățile fac un nou apel la populație să respecte măsurile sanitare și avertizează că s-a schimbat tipologiei pacienților. Dacă, la începutul pandemiei, cei mai mulți pacienți erau vârstnici, în ultima perioadă s-a constatat că sunt tot mai mulți copii și adolescenți care se îmbolnăvesc de COVID-19.

Tătaru recomandă părinților să nu își trateze copiii cu antibiotice

Duminică la iași, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că că îi sfătuieşte pe părinţi să nu îşi trateze copiii acasă cu antibiotice pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 fără a avea recomandarea unui medic.

„Legătura pe care am recomandat-o şi o recomand este medicul de familie. Formele asimptomatice sau uşor simptomatice pe care le prezintă copiii sunt cele care trebuie gestionate prudent. Sunt protocoale, sunt tratamente pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare grupă de vârstă şi pentru fiecare mod de manifestare. Recomand în continuare... prevenţia nu se face printr-un antibiotic dat de acasă de părinţi. Evaluarea se face de un medic de familie.

Fiecare dintre copii se află în evidenţa unui medic de familie. Haideţi să luăm legătura cu medicul de familie, mai ales că avem o ordonanţă care spune că asimptomaticul sau simptomaticul fără comorbidităţi este cel care intră în monitorizarea medicului de familie. Cred că primul moment ar trebui să fie acea monitorizare, luare în evidenţa medicului de familie şi tratament în consecinţă”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, a început să crească numărul de infectări cu noul coronavirus şi în rândul copiilor.

„Dacă la începutul acestei pandemii spuneam că patologia la copii este foarte rară, patologia de la 0 la 19 ani era cam 6,5% din totalul de infectaţi, acum vedem că şi la 0-9 ani sau şi la 10-19 ani avem o creştere”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.