NOUA ORDINE ÎN FAMILIE. Bărbaţii "macho", pe cale de dispariție

NOUA ORDINE ÎN FAMILIE. Bărbaţii "macho", pe cale de dispariție

Bărbaţii care se cred "şefi" au lăsat-o mai moale în ultimii ani, dar tot femeile petrec în continuare mai mult timp la cratiţă.

La începutul anilor 2000, peste 80% dintre români erau de părere că bărbatul e capul familiei, iar femeia trebuie "să se dea" după soţ. Mentalităţile s-au mai schimbat, deşi încă suntem sub "dictatura" patriarhatului. Procentul celor care mai cred că bărbatul trebuie să conducă a scăzut la 60%, arată un sondaj recent.

Occidentul a deschis ochii românilor

Peste 60% dintre români consideră că bărbatul trebuie să fie "capul", iar aproape la fel de mulţi (58%) sunt de acord că tot el trebuie să aducă bani în casă şi să conducă maşina familiei, arată un studiu realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei în 2012. Potrivit aceluiaşi sondaj, peste jumătate dintre români spun că femeile trebuie "să ţină" casa şi copiii. Faţă de acum un deceniu, situaţia stă destul de bine, având în vedere că, pe atunci, 85% dintre bărbaţi şi 81% dintre femei considerau că bărbatul este capul familiei. Psihologii spun că femeile şi-au câştigat greu acest merit.

"Faptul că am început să călătorim mai mult în străinătate şi accesul la mass-media au contribuit la schimbare. Mulţi tineri deja au crescut în familii de tip nou şi aplică şi ei acest tipar. Femeile şi-au câştigat în timp autoritatea şi recunoaşterea partenerilor prin hotărârile bune pe care le-au luat atât în viaţa de familie, cât şi la muncă", explică psihologul Keren Rosner, de la Cabinetul Mentarex Consult din Bucureşti. Soţii, de bază în rezolvarea problemelor administrative

În continuare, femeile petrec în gospodărie de trei ori mai mult decât partenerii lor (cam 30 de ore săptămânal). Problemele administrative sunt însă rezolvate, în mare parte, de bărbaţi.

"Creşterea copilului a rămas mai mult în atribuţiile femeilor, deşi bărbaţii încep încet-încet să preia şi această sarcină. Totuşi, e o concepţie puternic încetăţenită ca mama să se ocupe de copil", conchide psihologul Rosner. "Creşterea copilului a rămas în sarcina femeilor. E o concepţie puternic încetăţenită în mentalul colectiv." KEREN ROSNER, psiholog Citiţi şi:

  • Demonstrat de statistici: Dragostea durează trei ani şi la români!
  • Bărbaţii fug de concediul paternal
  • Peste 60% dintre români cred că bărbatul este capul familiei

Ne puteți urmări și pe Google News