Evenimentul Zilei > Actualitate > NUMĂR RECORD de români din străinătate care se întorc ACASĂ de Paște
NUMĂR RECORD de români din străinătate care se întorc ACASĂ de Paște

NUMĂR RECORD de români din străinătate care se întorc ACASĂ de Paște

Poliția de Frontieră Română a înregistrat, doar în ultima săptămână, o creștere cu aproape 40 la sută, față de anii precedenți, a numărului de intrări în țară, ceea ce înseamnă că, în acest an, mai mulți români din străinătate au ales să petreacă sărbătorile de Paște în România.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat luarea unor măsuri speciale în punctele de trecere a frontierei, având în vedere că mulți români care lucrează în străinătate revin în țară de Sărbători, în timp ce un număr mare de cetățeni pleacă de Paște peste hotare.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că, față de o săptămână obișnuită, în aceste zile s-a înregistrat o creștere a traficului în punctele de trecere a frontierei cu aproape 25%. „Raportat la anii precedenți, se constată o creștere a numărului de intrări în țară cu 38%, ceea ce înseamnă că în acest an, mai mulți români din străinătate au ales să petreacă sărbătorile de Paște în România”, a precizat oficialul MAI.

Încă de acum o săptămână, pentru a reduce timpul de așteptare la intrarea și ieșirea din țară, Poliția de Frontieră a operaționalizat la capacitate maximă punctele de trecere a graniței, prin suplimentarea arterelor de control și a numărului de polițiști.

În paralel cu măsurile de fluidizare a circulației de mașini și persoane prin punctele de trecere a graniței, Poliția de Frontieră efectuează verificări sistematice atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, pentru a evita tranzitarea granițelor de către persoane, care pot reprezenta o ameninţare reală la adresa siguranței și securităţii cetățenilor.

Aplicație on-line pentru evitarea aglomerației

Pentru a evita aglomerația din frontieră, încă din preajma Sărbătorilor de iarnă a fost operaționalizată o aplicație online  cu timpii de așteptare din punctele de trecere a graniței, această aplicație fiind acum actualizată și cu informații despre camioane, TIR-uri și alte autovehicule de transport marfă. Aplicația este urcată pe o platformă nouă a site-ului Poliției de Frontieră și poate fi accesată și de pe telefoanele mobile.