Număr RECORD de ELEVI CHIULANGII. Poliția PATRULEAZĂ în jurul ȘCOLILOR. Topul INFRACȚIUNILOR comise în unitățile de învățământ

Număr RECORD de ELEVI CHIULANGII. Poliția PATRULEAZĂ în jurul ȘCOLILOR. Topul INFRACȚIUNILOR comise în unitățile de învățământ

Un număr record de elevi chiulangii a fost identificat de polițiști, în lunile februarie și martie. Anunțul a fost făcut de Poliția Română care a transmis că, în incinta școlilor și în jurul acestora au avut loc aproape 500 de infracțiuni, cele mai multe fiind bătăi și furturi. Începând de marți, agenții vor patrula, din nou, în zona celor aproape 20.000 de unități de învățământ din România. Aproape trei milioane de elevi și preșcolari din toată țara încep cursurile, după două săptămâni de vacanță.

Un număr record de elevi chiulangii au identificat polițiștii, în lunile februarie și martie. Este vorba despre 3.435 elevi care au absentat de la cursuri.

Poliția Română a anunțat că, de marți, agenții vor patrula, din nou, în zona şcolilor, grădiniţelor şi liceelor, pentru siguranţa elevilor şi fluidizarea traficului rutier.

La nivel național funcționează 19.662 unități de învățământ preuniversitar, în cadrul cărora sunt înscriși aproximativ 3 milioane de elevi, informează Poliția Română. Dintre acestea, 6.316 se află în mediul urban, iar 13.346 în mediul rural, cu 9 mai multe față de debutul anului școlar în curs.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din datele furnizate de oamenii legii reiese că, în lunile februarie şi martie 2017, au fost desfășurate 5.554 acțiuni pe linia prevenirii absenteismului școlar, a respectării regulilor de circulație rutieră, dar şi pe alte linii.

Poliţiştii au participat la peste 8.000 de activități, la orele de curs, la peste 5.075 de ședințe cu părinții şi aproape 220 de întâlniri cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene sau sub coordonarea prefecților.

Au fost, de asemenea, derulate 883 de proiecte, programe sau campanii la nivel local.

Oamenii legii au inrtervenit la 169 sesizări prin SNUAU 112 şi au fost efectuate peste 1.300 de controale privind asigurarea cu pază a unităților de învățământ continuă.

În cele două luni au fost înregistrate 487 de infracțiuni. Dintre acestea, peste 94%  au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ. Cele mai multe infracțiuni sesizate au fost cele de loviri sau alte violențe, peste 51%. De asemenea, furtul în reprezintă aproximativ 30% din numărul total de infracțiuni constatate. Agresiunile și furturile au fost comise, în mare parte, în incinta şcolilor.

În aceeași perioadă, au fost identificaţi de poliţişti 3.435 elevi care au absentat de la cursuri, iar  pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sau a regulilor de circulaţie, au fost aplicate 2.121 de sancțiuni contravenționale.

Începând de mâine, fiecare unitate de învăţământ va fi reinclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.

Recomandările Poliției Române pentru elevi și părinți

Poliția Română a transmis o serie de recomandări adresate elevilor și părinților pentru preîntâmpinarea uno evenimente nefericite.

Dragi copii:

Pe drum, respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni!

Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun!

Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor!

La şcoală, păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile!

Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umblaţi cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă!

Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze! Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă!

În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ!

Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun!

Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel!

Stimaţi părinţi:

Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!

Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!