Număr de solicitări record la Salvarea București-Ilfov! Capitala, băgată în spital de viroze și gheață

De mai bine de o săptămână, ambulanțierii de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF) funcționează la capacitate maximă. Medici, asistenți și șoferi au ajuns pe perfuzii la finalul zilelor de foc, în care s-au înregistrat numere record de apeluri.

Din data de 21 ianuarie, când valul de viroze – inclusiv gripa, au început să secere bucureștenii, Serviciul de Ambulanță a muncit fără oprire.

Punctul culminant s-a înregistrat weekendul trecut, când numărul de urgență 112 le-a alocat ambulanțierilor SABIF, în mai puțin de 24 de ore, peste 2.200 de cazuri. „Am adus în tot această perioadă echipaje medicale de acasă, din zilele lor libere. S-a lucrat la capacitate maximă”, ne-a declarat Alis Grasu, directorul SABIF.

„Astăzi (nr. luni), de la ora 08.00 dimineața până la ora 15.00 s-au înregistrat 673 de cazuri, dintre care 336 au fost urgențe majore, de cod roșu și cod galben. Avem 52 de echipaje de urgență pe teren și 16 echipaje de medici pentru consultații la domiciliu. Media pe zi a intervențiilor SABIF este de 1.150 în 12 ore și 2050 pe 24 de ore. Din păcate, majoritatea au fost cazuri extrem de grave, mult mai grave decât virozele sezoniere sau gripa”, a mai spus dr. Grasu.

Gheața se topește, un dezastru anunțat

Așa cum era de așteptat, tem peratura de afară a crescut, iar gheața de pe clădiri și copaci a început să se topească. Deși avertismente au existat pentru cetățeni din partea autorităților, foarte multe persoane au ajuns în Unitățile de Primiri Urgențe cu plăgi în zona capului.

De asemenea, și gripa și virozele sezoniere au trimis foarte mulți bucureșteni spre spitale.

688 de posturi la Serviciul de Ambulanță, blocate!

Incredibil sau nu, SABIF funcționează cu un deficit de 688 de cadre medicale și șoferi. Personalul salvator al bucureștenilor și al ilfovenilor este mult sub limita acceptată de funcționare optimă. Din fericire, la sfârșitul lunii februarie este programată sosirea a 62 de autoutilitare noi, din care 51 ambulanțe tip B și 11 tip C.

 

Azi se anunță epidemia de gripă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a decis ca astăzi să declare epidemia generală de gripă, după ce au existat, anterior și consecutiv, trei săptămâni pe o pantă ascendentă a numărului de decese provocate de această viroză. În această perioadă s-a înregistrat un număr mult mai mare de cazuri decât cel preconizat de către specialiști. De asemenea, Sorina Pintea a declarat că o dată cu instaurarea alertei de epidemie nu se vor lua măsuri speciale în privința unităților de învățământ, ci se va acționa doar asupra unităților medicale, prin instaurarea regimului de carantină în spitale și suplimentarea personalului medical acolo unde este nevoie. Până luni seara, 43 de oameni au murit din cauza complicațiilor cauzate de gripă.