Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Nucleară politică. Distanța reală dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Cum poate intra PSD în istorie.
Nucleară politică. Distanța reală dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Cum poate intra PSD în istorie.

Nucleară politică. Distanța reală dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Cum poate intra PSD în istorie.

Nucleara politică, un titlu preferat de toți cei care scriu știri pentru online, este că de fapt nu este nici o nucleară politică. Iohannis va câștiga detașat alegerile prezidențiale.

Alegerile prezidențiale pentru un nou mandat al lui Klaus Iohannis sunt la final. Dar nu de ieri, ci de la începutul campaniei. Când se vorbea despre o diferență uriașă în turul doi între cei doi, respectiv un scor de 70-30 în eventualitatea în care Viorica Dăncilă ajungea într-o asemenea situație.

Ca să fie lucrurile clare, nici unul dintre posibilii contracandidați nu-i punea probleme serioase actualului președinte. Nici măcar Dan Barna nu reușea să-l aducă la un scor apropiat, acest lucru arătându-ne că ținând cont de speranțele pe care unii și le puseseră în el, vorbim mai mult de o construcție de imagine decât de una politică reală. 

Ca să nu pară că vorbim fără o documentare serioasă vă pot spune că într-un sondaj realizat în luna august, Klaus Iohannis învingea toți trei contracandidații cu un scor care depășea 60 la sută. De la 67 la 61 la sută. Ceea ce se va întâmpla și duminica aceasta.

De ce nu s-a schimbat nimic, se vor întreba unii dintre dumneavoastră?

Primul răspuns este dat de faptul că prăpastia dintre cele două tabere nu poate fi acoperită decât într-un timp îndelungat. Modul în care PSD a guvernat sub conducerea lui Liviu Dragnea, conflictele sociale și scandalurile politice au determinat consolidarea unei tabere anti-PSD care nu poate fi convinsă de atitudinea mămoasă și vulnerabilă pe care a încercat să o proiecteze Viorica Dăncilă.

Liderul acestei tabere a fost Klaus Iohannis. O poziție pe care nu i-a putut-o contesta nimeni, ceea ce l-a transformat automat în Omul Care Poate Trimite PSD În Istorie. Am mai spus că în situații de tipul acesta nu există decât un singur lider, deci era greu de presupus că un alt candidat, venit din partea dreapta a electoratului, poate submina poziția sa.

Un al doilea răspuns este că am asistat la o campanie electorală neconvingătoare. Cu actori politici ezitanți. De la Mircea Diaconu care a jucat rolul independentului șăgalnic, la Dan Barna care nu se hotăra care este adversarul său, PMP sau PSD, toți au bâjbâit în căutarea strategiei perfecte. Viorica Dăncilă a intrat în turul doi pentru că a reușit să se profileze ca fiind șefa tribului anti-Iohannis. 

Numai că diferența de 30 de procente la capitolul încredere între ea și președintele României se va vedea duminică în voturi.

Ceea ce ne conduce la concluzia exprimată la începutul editorialului: Klaus Iohannis va câștiga detașat!

Pentru că nu a existat nici un moment o tabără anti-Iohannis care să adune 51 la sută din voturile electoratului.