Nu vă zgârciţi la botox!

Nu vă zgârciţi la botox!

Pacienţii care vor operaţii estetice trebuie să-şi aleagă medicii cu atenţie. În România, doar 30% dintre dermatologi şi plasticieni sunt specializaţi pentru astfel de intervenţii. O parte dintre aceştia folosesc produse ieftine, care prezintă riscuri.

Medicii care fac tratamente de întinerire pe bază de toxină botulinică, implanturi cu silicon, tratamente de umplere pe bază de acid hialuronic şi alte proceduri de înfrumuseţare sunt responsabili de substanţele sau dispozitivele folosite.

Românii care solicită astfel de proceduri trebuie informaţi de medici cu privire la tehnica folosită, efectele secundare şi complicaţiile posibile. Acestea sunt câteva dintre regulile pe care medicii dermatologi sau chirurgi plasticieni ar trebui să le respecte pentru a asigura siguranţa pacienţilor, discutate la Congresul European de Medicină Estetică, desfăşurat luna trecută la Bucureşti. În România sunt peste 750 de dermatologi şi 150 de chirurgi plasticieni. Doar 30% dintre ei sunt specializaţi şi în dermatologie estetică şi chirurgicală.

Preţurile de dumping, tentante pentru medici

„Siguranţa pacienţilor este cea mai preţioasă cerinţă a oricărui act medical, cu atât mai mult în domeniul estetic, în care pacienţii îşi asumă o intervenţie chirurgicală la cerere“, afirmă preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie, Mihaela Leveneter.

Pe piaţa din România există o ofertă largă de produse şi nu toate sunt de calitate. „Unele firme vând toxină botulinică sau acid halurinic la preţuri de dumping, iar medicul este tentat să cumpere ieftin“, mai spune specialistul. De aceea, doctorii sunt responsabili de calitatea produselor pe care le recomandă.

Greşeli frecvente din cauza lipsei de experienţă

Pacienţilor li se recomandă să verifice medicul şi clinica unde urmează să i se facă o operaţie, să ia în calcul reputaţia şi cazurile pe care respectivul medic le-a mai rezolvat. „Cereţi detalii despre tehnica folosită, substanţele utilizate, efectele secundare posibile. Medicul are datoria să ştie atât efectele adverse trecute pe prospect, dar şi cele discutate în întâlniri profesionale“, mai spune dermatologul Mihaela Leventer.

Cele mai frecvente greşeli care apar nu sunt legate neapărat de medicamentele folosite, ci mai ales de lipsa de experienţă a celui care aplică procedura. Spre exemplu, un medic nu ar trebui să recomande peelingul vara, pentru că duce la hipercolorarea pielii. „Dacă un medic face o astfel de recomandare, este clar că nu stă- pâneşte metoda“, mai afirmă Mihaela Leventer.

CELE MAI SOLICITATE PROCEDURI

Tratamentele de umplere, peelingul, botoxul

Cele mai solicitate tratamente de înfrumuseţ are şi reîntinerire în România sunt cele pe bază de toxină botulinică şi de umplere cu substanţe gelatinoase, ca de exemplu acidul hialuronic, şi peelingul chimic. „Faţă de 2006, în 2007 au crescut cu 30% numărul de astfel de proceduri făcute de medici“, afirmă Mihaela Leventer. În România sunt în jur de 750 de medici specialişti dermatologi, 150 de chirurgi plasticieni şi peste 2.000 de cosmeticiene. Doar 30% dintre dermatologi practică şi dermatologia estetică şi chirurgicală. Aceştia au făcut cursuri de calificare în proceduri precum dermabraziune, lasere, lumină intens pulsată, fillere.

Ne puteți urmări și pe Google News