Nu trebuie omis niciodată. Secretul păstrării acestui aliment este deosebit de important și pentru sănătate

Sursa: arhiva EVZ

Câteva trucuri pentru menținerea ouălor în cele mai bune condiții. Trebuie știut că acestea vor rămâne proaspete dacă nu le speli imediat după ce le cumperi. În caz contrar, elimini stratul protector care ține la distanță bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare.

Conservarea ouălor era o parte importantă a supraviețuirii pentru zilele negre, în care resursele erau greu de găsit. Astăzi, chiar dacă ouăle sunt disponibile la tot pasul, pe toată perioada anului, s-ar putea să vă întrebați cum să conservați câteva ouă proaspete pentru uz pe timpul iernii. În continuare, vă prezentăm câteva tehnici testate de conservare a ouălor.

Ouăle trebuie spălate cu maximum 2 ore înainte de a le găti și doar cu apă caldă, nicidecum rece.

Dacă ouăle au urme de pământ sau diverse reziduuri pe ele, cel mai bine le îndepărtezi cu un burete sau cu o foaie de șmirghel cu granulație fină.

După ce le-ai spălat, usucă ouăle pe un prosop de hârtie, înainte de a le pune în frigider. Altfel, s-ar putea să prindă mucegai.

Cum trebuie păstrate ouăle la frigider

Ouăle pot fi păstrate atât la temperatura camerei, cât și în frigider. De altfel, oul începe să se degradeze treptat după ce a fost ouat. Încet, încet, apa se evaporă prin coajă, albușul devine din ce în ce mai puțin ferm, iar membrana care înconjoară gălbenușul se sparge mai ușor.

Dacă optați să țineți ouăle la frigider, ideal ar fi să le pastrați în interiorul frigiderului și nu pe ușă pentru că ouăle au nevoie de o temperatură constantă, iar aceea se află pe rafturile de la mijlocul frigiderului.

Întrebarea este cu vârful în sus sau cu vârful în jos. Ouăle au un capăt ascuţit şi un capăt mai rotunjit, unde se află un sac de aer. Această celulă aeriană poate conţine bacterii care să contamineze conţinutul oului. De aceea, când oul este aşezat cu partea rotunjită în jos, presiunea exercitată poate face ca bula de aer să migreze în sus, contaminând în special gălbenuşul. Albuşul de ou este rezistent la bacteriile periculoase, în timp ce gălbenuşul este un loc ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

De aceea este recomandată păstrarea ouălor cu vârful în jos, deoarece partea rotunjită şi, implicit, bula de aer, vor rămâne în partea de sus.