Nu te mulţumi cu puţin!

INTERVIU. Experta în resurse umane Anca Iancu spune că, pentru reuşita în carieră, tinerii trebuie să fie motivaţi de companie.

Înclinaţia spre client, spiritul de echipă, dorinţa de schimbare şi de a învăţa cât mai multe lucruri noi sunt, în opinia Ancăi Iancu, recruitment & development manager al companiei ING Asigurări de Viaţă, ingredientele necesare pentru a reuşi să-ţi construieşti o carieră.

Ce abilităţi trebuie să aibă un tânăr care doreşte să înceapă o carieră în asigurări? Suntem o firmă orientată spre client şi, atunci când căutăm oameni noi, îi alegem pe cei care au înclinaţie spre public. Trebuie să fie o persoană deschisă spre inovaţie, pentru că domeniul financiar este în continuă dezvoltare şi este important să fie receptivă la nou. De asemenea, e necesar să aibă spirit de echipă pentru că lucrăm cu foarte multe proiecte şi oamenii trebuie să colaboreze. Practic, este important să aibă dorinţa de a învăţa, să fie motivaţi de companie, de jobul pe care vor să-l ocupe, să aibă un angajament faţă de ei, să-şi dorească tot mai multe şi să nu se muţumească cu puţin.

Cum poate să ajungă un om de bază în asigurări? Cel mai important este să înţeleagă această industrie, pentru că altfel nu are cum să gândească ceva adecvat pentru dezvoltarea organizaţiei. Apoi, trebuie să fie genul de persoană căreia să-i placă să schimbe lucrurile, chiar dacă ele sunt bine stabilizate. Trebuie să-i placă să dezvolte oamenii şi să fie deschis către piaţă şi ceea ce este nou şi inovator.

Ce contează la interviu

Cum vă daţi seama ce-i motivează pe tineri? În cadrul interviului îi întrebăm pe tineri ce aşteptări au de la noi. Din răspunsul lor ne putem da seama care sunt lucrurile care îi motivează. Dacă îmi spune primul lucru banii, înseamnă că motivaţia lui este foarte mare pe partea financiară. Dacă îmi spune că „m-ar interesa ce planuri de traininguri are compania pentru angajaţi“, înseamnă că persoana este interesată în mod expres de dezvoltarea sa profesională. Poate să-mi spună că se aşteaptă la un mediu de lucru prietenos, ceea ce înseamnă că este foarte sociabilă şi interesată de mediul în care lucrează.

Cum ar trebui să se pregătească un tânăr pentru un interviu astfel încât să lase o impresie bună angajatorilor? Să citească cu atenţie anunţul de angajare şi să vadă care sunt responsabilităţ ile pe care le cerem. Apoi să se întrebe „am făcut eu ceva care ar putea să însemne activităţi similare cu cele care sunt scrise aici ca responsabilităţ i?“. Tot în anunţ sunt date şi nişte cerinţe. De exemplu, se cer nişte competenţe precum orientarea spre client şi spiritul de lucru în echipă. Din nou, el trebuie să se întrebe: „am desfăşurat eu vreo activitate în care a trebuit să lucrez în echipă şi astfel am dovedit că am această competenţă?“ ori „am făcut vreo activitate în care am dovedit că sunt orientat spre client?“.

Trebuie să încerce să caute în experienţ a lui de viaţă situaţii care să reflecte fie acele competenţe pe care le solicităm, fie genul de activităţi pe care trebuie să le facă atunci când se angajează. Asumă-ţi responsabilităţi!

Îi ajută pe tineri la începutul carierei activităţile extraşcolare în care au fost implicaţi în timpul studenţiei? Da. Eu sunt profund impresionată de tinerii care activează în asociaţii şi am fost surprinsă să văd că există şi studenţi care ştiu cum funcţionează fiecare departament dintr-o companie şi asta pentru că ei se organizează exact ca o companie. Au departament de HR, vânzări, financiar.

De asemenea, din întrebările pertinente pe care le pun în timpul workshopurilor şi în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ei am conchis că, dacă mai sunt studenţi ca ei, România mai are o şansă.

Le recomand tinerilor să facă parte dintr-o asociaţie sau dintr-un ONG pentru că implicarea într-o activitate extraşcolară înseamnă, de fapt, că-ţi poţi asuma o responsabilitate, ceea ce este extrem de important pentru tineri.

CARTE DE VIZITĂ

10 ani de experienţă

> Anca Iancu, recruitment & development manager al ING Asigurări de Viaţă, are o experienţă de zece ani în domeniu. > A absolvit în 1998 Facultatea de Psihologie, iar în 1999 Masterul în Psihologie Economică şi Organizaţională, ambele în cadrul Universităţ ii Bucureşti. În 2008 a absolvit şi Executive MBA la ASEBUSS & Kennesaw State University.