Nu sunt bani pentru pensii în 2009!

Nu sunt bani pentru pensii în 2009!

Ministrul finanţelor se teme să declare public că în 2009 sistemul de asigurări sociale de stat ar putea intra în colaps.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a recunoscut, la o întâlnire cu uşile închise care a avut loc luni, la Palatul Cotroceni, că nu crede că, din 2009, bugetul va face faţă creşterii pensiilor. El a mărturisit că a evitat să facă vreo declaraţie publică despre situaţia din 2009, pentru a nu angaja guvernul „mai mult decât poate duce“.

La aceste discuţii, care au avut loc între preşedintele României, reprezentanţii sindicatelor şi unii miniştri, Vosganian a menţionat posibilitatea ca executivul să ceară parlamentului să modifice Legea de majorare a pensiilor. „Corect este ca noi să încercăm să aplicăm legea aşa cum este şi, dacă vedem că nu putem, venim în parlament şi spunem: «Parlament dragă...»“, a afirmat ministrul liberal. El a insistat asupra faptului că în declaraţiile sale publice a evitat întotdeauna să se refere la anul 2009. Preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat ministrului liberal că populaţia nu a fost avertizată asupra riscurilor majorării pensiilor. „S-o spunem cinstit, pentru că intrăm într-o belea mult prea mare în 2009, dacă nu putem“, a afirmat şeful statului. Din înregistrarea pe care Administraţia Prezidenţială a transmis-o liderilor sindicali participanţi la discuţiile de la Palatul Cotroceni reiese că Vosganian şi Băsescu se înţeleg, în prezent, foarte bine. Ministrul liberal a invocat o discuţie tete-a-tete cu preşedintele României, în timpul unei şedinţe a CSAT, pe tema pensiilor, şi a calificat drept „amicală“ disputa sa cu şeful statului. „Declaraţie scoasă din context“ Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, susţine că declaraţia sa referitoare la nesustenabilitatea creşterii pensiilor în anul 2009 a fost scoasă din context. Referitor la discuţia pe subiectul majorării pensiilor care a avut loc la începutul săptămânii, la Palatul Cotroceni, „ministrul Varujan Vosganian i-a spus şefului statului că şi-a manifestat anumite rezerve faţă de suportabilitatea creşterii pensiilor pentru 2009 de la bugetul asigurărilor sociale, dar că, legea fiind votată în parlament, executivul trebuie să găsească resurse şi va asigura un transfer de bani de la bugetul de stat pentru a acoperi diferenţ a“, ne-a declarat Daniela Dărăban, consiliera lui Varujan Vosganian. Ministrul şi-a declarat în anumite ocazii şi public aceste rezerve privind sustenabilitatea majorării pensiilor în 2009 de la bugetul asigurărilor sociale, a precizat Daniela Dărăban. (Ana Bâtcă)

STENOGRAMĂ Băsescu: „Corect este ca populaţia să ştie“ Varujan Vosganian: Chestiunea cu Legea pensiilor în care guvernul, prin Paul (Păcuraru - n.r.) şi cu mine, a avut un punct de vedere, dar parlamentul într-o unanimitate... veselă, a votat neţinând cont de propunerea mea. T.B.: Domnule ministru, eu v-aş fi respectat foarte mult dacă vă menţineaţi punctul de vedere... V.V.: Luaţi toate declaraţiile mele publice din timpul amicalei noastre dispute şi veţi vedea că eu despre anul 2009 nu am spus o vorbă. Decât în CSAT între noi doi. Domnule preşedinte, nu am angajat guvernul mai mult decât pot duce. T.B.: Corect este ca populaţia să ştie. Nu este corect să spunem: „Eu nu am vorbit de mai mult de 2009, eu am vorbit numai pentru...“ V.V.: Corect este ca noi să încercăm să aplicăm legea aşa cum este şi, dacă vedem că nu putem, venim la parlament şi spunem: „Parlament dragă...“ T.B.: Bun, dar ar trebui să nu aşteptăm să vedem dacă putem, în 2009 sau 2010, ci să anticipăm acum: putem sau nu? S-o spunem cinstit, pentru că intrăm într-o belea mult prea mare în 2009, dacă nu putem.

Ne puteți urmări și pe Google News