Luni, prim-ministrul român a participat la Adunarea ONU, la secțiunea „Dialogul liderilor pe tema răspunsurilor strategice pentru combaterea terorismului”. Marți, tot la sediul Organizației Națiunilor Unite, are o întrevedere cu cu Angel Gurria, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Programul președintelui la ONU începe marți. Klaus Iohannis participă la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale, care a debutat în 17 septembrie și are o durată de un an, și este consacrată temei „Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune”.

Dezbaterea generală, care are loc anual la sediul din New York al Naţiunilor Unite, se desfăşoară în perioada 24-30 septembrie. Participă și țin discursuri zeci de şefi de stat sau de guvern, potrivit agendei oficiale.
Liderii lumii discută și despre schimbările climatice și măsurile care se impun în favoarea dezvoltării durabile, pentru a asigura tuturor o viaţă sănătoasă, liniştită şi prosperă, informează ONU pe site-ul oficial.

Potrivit agendei oficiale, președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al delegației României, va susține miercuri, 25 septembrie, în jurul orei 9:15 (ora locală), declarația națională în plenul Adunării Generale, în a doua zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale.

Președintele României va participa, de asemenea, la Forumul Politic la Nivel Înalt (High Level Political Forum) pe tema „Accelerarea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”. Președintele Klaus Iohannis va susține tot miercuri, 25 septembrie, o intervenție în cadrul sesiunii tematice ,,Leaders Dialogue 5 – Partnerships for Sustainable Development”, care se va desfășura între 15:00-16:00 (ora locală).

Forumul este primul summit ONU dedicat Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, după adoptarea Agendei 2030 în septembrie 2015. În cadrul Forumului, șefii delegațiilor naționale vor evalua progresele în implementarea Agendei 2030 și vor trasa coordonatele următorului ciclu de patru ani, crucial pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă până în anul 2030. Participarea la Forum este o oportunitate pentru România de a prezenta progresele la nivel național în vederea implementării Agendei, inclusiv rolul regional asumat prin organizarea unor evenimente care să promoveze parteneriate regionale în acest scop. Totodată, vor fi prezentate experiența și bunele practici pentru a spori eficacitatea, responsabilitatea și caracterul participativ în realizarea progreselor la toate nivelurile privind îndeplinirea Agendei 2030.

Programul președintelui Klaus Iohannis mai cuprinde o serie de evenimente formale consacrate în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale ONU: participarea la recepția de bun-venit oferită de Secretarul General al ONU în onoarea șefilor de delegații, la recepția oferită de Președintele Consiliului European, Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, precum și la recepția oferită de Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, cu prilejul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Președintele României va avea și o serie de întâlniri bilaterale.

În afară de întâlnirea de la ONU, premierul Viorica Dăncilă are program diferit față de președinte și nu este invitată la recepția dată de Donald Trump.
Tot marți se întâlnește cu Richard Perry, secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii. Principala temă de discuție a celor doi oficiali o reprezintă exploatarea gazelor din Marea Neagră și facilitățile acordate concesionarilor, printre care și Exxon Mobil.

Luni, la sediul Misiunii Permanente a României la ONU, premierul s-a întâlnit cu Steven Fulop, primarul orașului Jersey, dar și cu Ezra Friedlander, președintele Comisiei de Comemorare a Acordului de Pace de la Camp David între Egipt și Israel.

A urmat apoi o întâlnire cu conducerea Băncii Mondiale și semnarea Acordului de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro, semnat în numele României de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, și în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria.

Luni seara, Viorica Dăncilă a participat la Gala Dinner oferită de Arthur Schneier, Rabinul Șef al SUA.