Scopul este dezvoltarea vaccinului contra SARS-CoV-2 până la sfârșitul anului, anunță agenția Bloomberg.

Programul de accelerelare pentru dezvoltarea acestui vaccin este demunit „Operaţiunea vitezei exponenţiale” („Operation Warp Speed”) și va funcţiona pe baza colaborării între companii farmaceutice private, agenţii guvernamentale civile şi militare în efortul de a încerca reducerea perioadei dezvoltării unui vaccin cu opt luni, conform unor persoane care au cunoştinţă despre acest proiect.

Însă, în cazul unui eșec, contribuabilii vor suporta cea mai mare parte a riscurilor financiare și nu companiile farmaceutice. Astfel, obiectivul proiectului prevede fabricarea a 300 de milioane de doze până în ianuarie 2021, anunță un oficial din cadrul Administrației Trump.

Totodată, principalii consilieri medicali ai preşedintelui Donald Trump au transmis în mod repetat că un vaccin anticoronavirus nu va putea fi disponibil într-o perioadă mai scurtă de 12-18 luni.

În urmă cu o lună, președintele SUA i-a transmis lui Alex Azar, secretarul Sănătății și Serviciilor Umane, să accelereze dezvoltarea unui vaccin, dar Michael Caputo, purtătorul de cuvânt al Departamentului Sănătăţii şi Serviciilor Umane, a declarat că Donald Trump a refuzat să accepte perioada standard pentru dezvoltarea unui vaccin, forțând, astfel, o procedură rapidă.

Proiectul va costa miliarde de dolari, iar planul prevede testarea rapidă pe animale a celor mai promiţătoare vaccinuri experimentale din lume, apoi teste clinice coordonate pe oameni.