Nu există cozonac mai bun ca acesta. Nu ratați rețeta celui mai iubit desert de Sărbători. Are multă umplutură şi este „tăvălit” în ciocolată

Sursa: Facebook.

Cozonacul este un desert nelipsit de pe masa românilor, mai ales de sărbători. Şi pentru că se apropie Crăciunul vă recomandăm o reţetă specială de cozonac pe care o recomandă chef Cătălin Scărlătescu.

Cozonacul clasic are o umplutură făcută din nuci și cacao, însă astăzi întâlnim diverse rețete pentru acest desert special, așa cum este și cel propus de chef Cătălin Scărlătescu.

Cu ingrediente speciale precum ciocolata belgiană, fructele confiate și fisticul, dar păstrând totodată gustul autentic românesc, acest cozonac pufos și delicios va deveni rapid favoritul tuturor. Iată cum se prepară.

Secretul folosit de Cătălin Scărlătescu

Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai apreciaţi bucătari-şefi din România, a dezvăluit că de sărbători prepară cozonacul după o rețetă specială. Dacă respectați ingredientele vă va ieși un cozonac pufos și delicios, care își păstreaza gustul autentic românesc. Fie că este Paște sau Crăciun, acest cozonac n-ar trebui să lipsească de pe masă, spune acesta.

Ingredientele necesare pentru pentru 3 cozonaci. Pentru aluat vă tebuie următoarele:

-1 kg făină

-250 g zahăr

-5 gălbenușuri

-50 g drojdie proaspătă

-450 ml lapte

-300 g unt (82% grăsime)

-30 g coajă confiată de portocală

-1 ligură coajă rasă de lămâie bio

-1 praf de sare

Pentru umplutură aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

-400 g nuci măcinate

-200 g rahat

-150 g ciocolată belgiană

-1 ou, pentru uns

Pentru glazură:

.300 g ciocolată belgiană

.200 g fructe confiate (cireșe, ananas, caise, merișoare etc)

-50 g fistic nesărat, opțional

Încălzești 100 ml de lapte, adaugi drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, amesteci, apoi lași maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul. Mixezi gălbenușurile cu praful de sare și le dai deoparte. Fierbi restul de lapte împreună cu zaharul, apoi amesteci până se dizolvă.

Pui făina într-un bol larg și adaugi gălbenușurile și laptele călduț, apoi începi să amesteci. Pui maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și omogenizezi. Frămânți bine, până când obții un aluat omogen, consistent și elastic. Îl pui într-un vas curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până când își dublează volumul.

Între timp se prepară umplutura

Topești ciocolata belgiană și o lași la răcorit, adaugi nucile măcinate, rahatul tăiat cubulețe și, dacă dorești, poți adăuga stafide. Împarți aluatul în 6 bile egale. Iei o bucată de aluat, întinzi o foaie, pui 1/6 din cantitatea de cremă, apoi rulezi. Procedezi la fel cu restul ingredientelor. Împletești rlourile câte două, apoi le așezi în tăvi speciale de cozonac.

Ungi cozonacii cu ou bătut și îi ții din nou la dospit, aproximativ 50-60 de minute. Când au crescut, dai cozonacii la cuptorul preîncălzit la 160 °C și îi coci 45-60 de minute. Îi scoți din cuptor și îi lași la răcit. Topești ciocolata pe baie de aburi, apoi o lași la răcorit. Ungi fiecare cozonac cu o treime din cantitatea de ciocolată topită, apoi presari fructele confiate tăiate mărunt și fisticul zdrobit.

Sursa: retetepractice.ro.