Nu există acces la avort în mai multe județe din România. Medicii, împotriva acestei proceduri

Nu există acces la avort în mai multe județe din România. Medicii, împotriva acestei proceduri

Mai mulți medici din România refuză avortul, iar în anumite județe din țară nu se face această procedură. Alți doctori consideră că sănătatea femeilor este în pericol și că orice persoană are dreptul să renunțe la o sarcină.

În 2022, 13 județe din țară au raportat zero avorturi la cerere în sistemul public de sănătate. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că multe femei sunt nevoite să facă întreruperi de sarcină la privat, dar că mulți medici resping această procedură.

Din cauza medicilor care refuză să facă avort, peste 300 de femei și-au provocat avorturi empirice în ultimii trei ani. Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive în cadrul Centrului FILIA, a declarat că riscurile sunt uriașe.

„Principalele motive invocate de medicii care refuză această procedură sunt de natură morală și religioasă. Și le este la îndemână să se scuze astfel pentru că pot refuza orice procedură medicală care contravine convingerilor lor morale în baza Codului de Deontologie Medicală. Problema este că atunci când refuză procedura, medicul nu este obligat să îi indice pacientei un alt doctor sau o altă unitate medicală care efectuează avorturi la cerere”, arată Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive în cadrul Centrului FILIA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrul FILIA a anunțat că, anul trecut, 51 de spitale au invocat motive religioase ca justificare pentru refuzul de a oferi avorturi la cerere, alte 20 de spitale au invocat motive etice sau morale, iar 9 spitale au refuzat să facă avort din cauza virusului COVID-19.

Medicii români refuză avortul

Alte trei spitale au declarat că șefii nu le permit să facă avort. Activista de la Centrul FILIA consideră că multe femei își pun viața în pericol din cauza medicilor care refuză să le ajute.

Sursa: Dreamstime.com

„A îngrădi dreptul la avort nu face decât să ducă la creșterea numărului de întreruperi de sarcină nesigure. Femeile vor face în continuare avort, indiferent cât de multă muncă de convingere vor face organizațiile anti-alegere (pro life), indiferent de piedicile pe care le pun spitalele și instituțiile statului. Fiecare dintre noi trebuie să aleagă când și dacă dorește să nască un copil – nu statul, nu familia, nu comunitatea sau organizațiile anti-avort. Fiecare femeie merită să își trăiască maternitatea în propriii ei termeni”, precizează activista.

Mai mult, numeroase cercetări arată că „femeile cărora le este refuzat avortul sunt mult mai predispuse să resimtă stări ridicate de anxietate, stimă de sine scăzută și o satisfacție cu viața mai slabă în comparație cu femeile care au acces la astfel de servicii”, a spus psihologul Bogdan Morar.

Prețul unui avort în România

În România, în anul 2021, au fost efectuate 6.728 de avorturi la cerere, dintre care doar 2.597 în spitale publice, iar celelalte 4.131 fiind efectuate în clinici și cabinete private. Reprezentanții ONG-urilor au declarat că mai multe femei din România vor să facă întreruperi de sarcină, dar că nu își permit.

Avorturile costă 4.500 de lei în clinicile private, iar în sistemul public sunt undeva la 1.000-2.000 de lei. Spitalele nu scad prețul nici pentru întreruperea sarcinii care survine în urma unei agresiuni sexuale, potrivit Adevărul.