Nu dipseraţi! Sunt soluţii pentru cei care vă fac viaţa grea la bloc

Nu dipseraţi! Sunt soluţii pentru cei care vă fac viaţa grea la bloc

A trăi la bloc pare a fi ca un test de rezistenţă la suportabilitate atunci când ne gândim la vecini. Iar nervii îţi sunt puşi la încercare când vine vorba de zgomote, nepăsare, ore de linişte sau parcarea din faţa blocului.

Pentru multe dintre aceste probleme avocatnet.ro. a venit în întâmpinareaa celor care trăiesc la bloc oferind câteva soluţii la probleme legate de orele de liniște, lupta pentru locuri de parcare, citirea scrisorilor altora şi câte alte lucruri neplăcute:

Orele de liniște la bloc: Cum poți fi sancționat pentru că-ți deranjezi vecinii.

Din momentul apariției noului său model (februarie 2019), regulamentul de bloc dă posibilitatea asociațiilor de proprietari să prelungească intervalele în care liniștea locatarilor nu trebuie tulburată. Totuși, cei ce-și deranjează vecinii pot fi sancționați chiar dacă fac asta și în afara orelor de liniște legale sau a celor suplimenare.

Ce pot să fac dacă chiriașii din apartamentul vecin sunt gălăgioși și proprietarul este indiferent?

Conform specialiștilor, trebuie perseverat cu sesizările la poliție, pentru a fi amendați chiriașii de fiecare dată când fac scandal. Trebuie formulate memorii semnate de locatari la inspectoratul județean de poliție și la inspectoratul general al poliției, dacă polițiștii de la secția din zonă nu-i sancționează contravențional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citești scrisorile vecinilor? Riști să ajungi la închisoare

Persoanele care deschid scrisorile vecinilor de bloc ără să fie îndreptățite să o facă riscă să ajungă la închisoare pentru o perioadă de până la un an de zile, din moment ce aceasta este o infracțiune, conform legislației penale în vigoare. Totuși, fapta poate fi pedepsită, în unele cazuri, doar cu amendă penală.

Dacă zgârii intenționat mașina unui vecin de bloc, riști închisoarea pentru distrugere

Chiar dacă sunt deranjați de faptul că o persoană și-a parcat mașina în dreptul curții lor sau pe locul închiriat de ei în fața blocului, cei tentați să-și verse nervii pe mașina altuia ar trebui să știe că un asemenea gest le poate aduce, dincolo de amenzi, și pedepse cu închisoarea.

Mai exact, după cum stabilește Codul penal în vigoare, „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia (...) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Așadar, nu prea contează cum se răzbună cineva pe mașina altuia, adică nu trebuie s-o distrugă complet, că tot poate fi pedepsit pentru asta. Totuși, pentru putea fi pedepsit cel ce distruge o mașină, păgubitul trebuie să depună plângere la poliție, mai spune sursa menţionată.