Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu avea noua tulpină! Au venit rezultatele pentru bărbatul mort în Olt
Nu avea noua tulpină! Au venit rezultatele pentru bărbatul mort în Olt

Nu avea noua tulpină! Au venit rezultatele pentru bărbatul mort în Olt

Nu avea noua tulpină! Bărbatul de 34 de ani care a murit din cauza noului coronavirus nu avea noua tulpină, mutantă a virusului.

Nu avea noua tulpină! Analizele de laborator efectuate asupra probelor prelevate de la trei pacienţi cu COVID-19 din judeţul Olt au infirmat suspiciunea infectării cu noua tulpină.

Probele au fost prelevate de la un bărbat în vârstă de 34 de ani, care a murit la spital la 10 zile de la întoarcerea din Marea Britanie. De asemenea, au fost testați şi doi contacţi de familie ai acestuia. Anunțul a fost făcut de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Probele pentru analize au fost trimise de DSP Olt pe 27 februarie. Acestea au fost analizate la un laborator din Bucureşti, pentru secvenţierea genomică a tulpinii virusului.

Nu avea noua tulpină! Rezultatele testelor

Vineri au fost primite rezultatele analizelor, care au indicat faptul că nu este vorba de noua tulpină a virusului detectată în Marea Britanie la niciunul dintre cei trei.

„Ca urmare a decesului survenit prin COVID-19, în data de 23.01.2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, al unui pacient în vârstă de 34 ani, venit din Marea Britanie în data de 13.01.2021, s-au trimis 3 probe martor (una de la persoana decedată şi două probe de la doi contacţi de familie pozitivi) la un laborator de specialitate din Bucureşti, pentru secvenţierea genomică a noii tulpini. În cursul zilei de 05.02.2021 s-au primit rezultatele investigaţiilor de laborator, prin care se infirmă suspiciunea noii tulpini de COVID-19 (rezultate negative pentru cele 3 probe trimise)”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Cum au apărut suspiciunile

Pacientul în vârstă de 34 de ani, cu COVID-19, a murit pe 23 ianuarie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina. Acesta era întors din Marea Britanie de 10 zile.

După ce s-a întors în România, bărbatul a intrat în carantină la domiciliu. Ar fi trebuit să stea izolat între 13 și 26 ianuarie. Dar pe 20 ianuarie a ajuns la Spitalul Municipal Caracal, cu simptomatologie respiratorie.

La testul rapid pentru COVID-19 pacientul a avut rezultat negativ. După ce a fost investigat radiologic, s-a constatat că are pneumonie severă. Ulterior, el a fost trimis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde a fost internat.

Apare rezultatul testului

În același timp cu testul rapid, bărbatului i s-a făcut şi testul RT-PCR. Aceta a fost trimis la laboratorul DSP Olt pentru determinarea infecţiei COVID-19. Pe 21 ianuarie, rezultat a fost pozitiv.

„Evoluţia pacientului, pe toată perioada de spitalizare (20 – 23.01.2021), a fost gravă şi s-a soldat cu decesul, înregistrat în data de 23.01.2021. Cauze deces: stop cardiorespirator, insuficienţă respiratorie acută, pneumonie, infecţie COVID-19. Comorbidităţi: obezitate”, a precizat DSP Olt.

Ancheta epidemiologică, efectuată pe 22 ianuarie, a arătat că bărbatul a avut patru contacţi de familie la adresa declarată. Doi dintre ei au fost descoperiți infectați cu SARS-CoV-2.