„Nu am simţit că i-am făcut proces-verbal preşedintelui“

„Nu am simţit că i-am făcut proces-verbal preşedintelui“

Inspectorul care l-a amendat pe şeful statului povesteşte „întâlnirea“ cu acesta la Biroul de Accidente Uşoare.

Şoferul Daciei 1310 care a fost „şifonată“ duminică-seară de Volkswagenul Golf condus de preşedintele Traian Băsescu este angajat al Serviciului Român de Informaţii. Aşa susţin surse din Ministerul Internelor care au precizat, ieri, că Alexandru Catană, în vârstă de 53 de ani, lucrează la o unitate a SRI din comuna ilfoveană Domneşti.

Pe de altă parte, un prim-inventar al pagubelor provocate de şeful statului arată că valoarea acestora se ridică la aproximativ 1.000 de euro, cea mai serios avariată dintre cele trei maşini implicate în accidentul de pe Bulevardul Regina Elisabeta fiind chiar cea a lui Traian Băsescu. Autoturismul este însă înregistrat la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), iar daunele vor fi suportate de firma de asigurări cu care această instituţie are contract.

Ieri, poliţistul care i-a întocmit preşedintelui procesul-verbal de constatare a accidentului şi, mai mult, l-a pus să sufle în alcooltest şi i-a încasat amenda contravenţională a povestit pentru EVZ cum au decurs cele circa 20 de minute petrecute cu şeful statului la Biroul de Accidente Uşoare din Candiano Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E natural şi în viaţa publică“

Inspectorul principal Daniel Piştea se poate lăuda, de acum, cu o experienţă singulară, care, cu siguranţă, spun şefii lui, va da greutate CV-ului său: este primul poliţist din România care sancţionează un şef de stat.

„A fost relativ simplu. Aseară (duminică) m-am întâlnit cu o persoană despre care nu ştiam cum va reacţiona. Însă e natural chiar şi în spaţiul public, iar stilul său colocvial destinde orice atmosferă. Ce s-a întâmplat aseară (duminică) este, în fapt, o situaţie normală, iar gestul său de a veni la poliţie imediat să declare accidentul nu cred că face parte dintr-o consiliere de imagine“, a precizat Piştea.

Poliţistul ne-a mai spus că, deşi a încheiat procese-verbale pentru zeci de persoane publice, duminică seară a fost impresionat de faptul că preşedintele Băsescu s-a comportat ca un om obişnuit.

„M-a impresionat că este natural. Nu pot spune acelaşi lucru şi despre alte personalităţi publice, care arată şi se comportă extraordinar într-o emisiune TV, însă când apar situaţii de acest gen se schimbă radical“, a adăugat inspectorul. Odată intrat în clădirea de pe Strada Candiano Popescu, preşedintele nu a fost nevoit să stea în sala de aşteptare pentru simplul fapt că era duminică, singura zi mai lejeră la Accidente Uşoare. În biroul de doar câţiva metri pătraţi, şeful statului i-a explicat cu calm inspectorului Piştea cum s-a întâmplat „grozăvia“.

„Şi-a dat seama că nu are suficient timp pentru a evita complet tamponarea, însă a încercat să facă asta şi a tras stânga de volan. A fost la un pas să reuşească, dar a acroşat, cu partea din dreapta, spatele autoturismului Dacia 1310, care, în urma impactului, a intrat, la rândul său, într-un Logan“, a rezumat poliţistul descrierea făcută de Băsescu.

Volkswagenul prezidenţial „a ieşit“ cel mai „şifonat“: bara din faţă, aripa din dreapta faţă şi farul din dreapta sparte. „Dacia 1310 a avut ambele bare de protecţie uşor avariate, iar Loganul a scăpat cel mai «uşor», bara de protecţie a acestuia fiind insesizabil lovită“, a completat poliţistul care a făcut constatarea.

Preşedintele, pus să-şi schiţeze accidentul

După declaraţiile de rigoare, şeful statului a fost nevoit să-şi schiţeze singur accidentul, la fel ca şi ceilalţi doi şoferi care-l însoţeau. De altfel, cei doi bucureşteni „tamponaţi“ de preşedinte au fost martori şi la examinarea acestuia cu alcooltestul.

„Mă aşteptam ca şoferii ceilalţi să fie emotivi, însă au reacţionat firesc chiar dacă cel care a provocat accidentul este chiar preşedintele României. Mi s-au părut oameni serioşi, unul dintre aceştia fiind un domn pensionar care s-a arătat tare cumsecade“, a adăugat inspectorul Daniel Piştea.

„- Îmi pare rău pentru pagubele pe care le-am provocat şi regret că aţi ajuns aici duminică seară!

- Domne, stai liniştit. Asta e, s-a întâmplat!“, acestea au fost doar două dintre replicile schimbate de Traian Băsescu cu „domnul pesionar“.

Deşi ne-a mărturisit că la începutul întâlnirii cu preşedintele a avut „un uşor nod în gât“, inspectorul principal Daniel Piştea a descris cele câteva zeci de minute petrecute în prezenţa acestuia drept o experienţă unică. Impresionat de modestia şefului statului, poli- ţistul a concluzionat: „Nici nu am simţit că i-am făcut proces-verbal preşedintelui!“.

BILANŢ DE WEEKEND

Geoană s-a numărat şi el printre sutele de „tamponaţi“

Aproape 200 de accidente rutiere uşoare s-au produs, în Bucureşti, în ultima zi a săptămânii trecute, cu circa 50 mai multe decât media normală a unei duminici. Aşa arată „bilanţul“ Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei, potrivit căreia, alături de preşedintele României, în rândurile „tamponaţilor“ a intrat, aseară, şi liderul opoziţiei din parlament, preşedintele PSD, Mircea Geoană.

La doar 40 de minute distanţă de şeful statului, Geoană a provocat un accident rutier, parcă tras la indigo, în nordul Capitalei, mai exact pe bulevardul Beijing, în dreptul Restaurantului Pescăruş.

Spre deosebire de Băsescu, Geoană nu a „şifonat“ o Dacia 1310, ci a zgâriat uşor „triunghiul de tracţiune“ al unui autoturism de teren Toyota Land Cruiser. Pentru aceeaşi abatere, „nepăstrarea distanţei regulamentare faţă de vehiculul din faţă“, liderul PSD a „încasat“ aceeaşi sancţiune ca şi preşedintele: trei puncte de penalizare şi patru puncteamendă (adică 200 de lei). Geoană a ales să plătească amenda pe loc, aşa că a scos din buzunar 100 de lei.