Noutăţi de la bănci: Transferuri rapide de bani de la bancomat şi bilete de transport la preţ redus

Noutăţi de la bănci: Transferuri rapide de bani de la bancomat şi bilete de transport la preţ redus

Cardurile şi sistemele de plată sunt segmentele care au adus cele mai importante noutăţi bancare în ultimele săptămâni.

Una din cele mai interesante noutăţi din ultimele zile vine de la CEC Bank. Banca, împreună cu MasterCard Europe, a lansat o soluţie de transfer care permite deţinătorilor de carduri emise de CEC Bank să trimită bani către orice persoană care deţine un card MasterCard sau Maestro emis în România sau într-o serie de ţări europene, de instituţii financiare certificate pentru acest serviciu.

Transferurile se realizează rapid prin intermediul bancomatelor CEC Bank. De asemenea, posesorii de carduri MasterCard CEC Bank vor putea primi bani expediaţi de deţinătorii de carduri MasterCard sau Maestro emise de bănci din ţară şi străinătate certificate pentru a expedia bani prin serviciul MoneySend MasterCard.

Banca Transilvania oferă o soluţie similară pentru serviciul Western Union.

O a altă lansare interesantă a MasterCard a avut loc la Sibiu. Acum un an, compania lansa în acest oraş soluţia de plată PayPass în mijloacele de transport în comun. Soluţia este dezvoltată împreună cu BRD. Concret, validarea călătoriei în mijlocul de transport în comun se face prin simpla apropiere a cardului de terminal. Recent, MasterCard şi Tursib au lansat o campanie promoţională în cadrul căreia toţi cei care plătesc călătoria în transportul public din Sibiu, cu un card MasterCard PayPass sau Maestro PayPass, beneficiază de preţ redus la bilet. Astfel, preţul unui bilet de călătorie plătit, direct în autobuz, cu un card va fi de 0,89 lei, tariful normal fiind de 1,5 lei.

Alte noutăţi pe segmentul carduri au venit de la Banca Italo Romena şi Nextebank. Banca Italo Romena a lansat trei tipuri de carduri de credit sub sigla VISA, prevăzute cu chip, în timp ce Nextebank a anunţat că din septembrie clienţii posesori de carduri de debit Nextebank pot opera gratuit retrageri de numerar, la ATM-urile Euronet din Romania. Reţeaua naţională a Euronet este formată din 230 de ATM-uri în 30 de judeţe.

Totodată, Banca Românească a relansat campania "Recomandă un prieten", de această dată pentru cardurile de credit şi creditele de consum fără garanţie imobiliară. Astfel, orice client al Băncii Româneşti care are cel puţin un cont curent în lei sau un card de credit va primi un premiu de 50 de lei pentru fiecare client recomandat în perioada 17 septembrie 2012 - 31 decembrie 2012, care obţine la rândul său un card de credit sau un credit de consum fără garanţie imobiliară.

Tot Banca Românească a anunţat că a semnat convenţia de plată a pensiilor cu Casa Naţională de Pensii Publice, oferind astfel clienţilor săi posibilitatea de a-şi primi pensiile şi indemnizaţiile pe card.

Credite şi depozite pentru persoane fizice

Italo Romena a lansat două produse de economisire. Primul, "Contul de economisire", este un produs în care se pot face depuneri şi retrageri, în funcţie de necesităţile clienţilor, ratele dobânzii fiind fixe, cuprinse între 2,15% şi 4,35%, la lei, în funcţie de sold. Pentru euro, dobânzile variază între 1,60% şi 2,3%. Banca a lansat de asemenea "Depozitul cu dobânda plătită anticipat". Deponentul primeşte dobânda în ziua constituirii depozitului. Maturitatea este de şase luni, dobânda la lei fiind de 5,75% pe an, iar la euro de 2,75%. Retragerea banilor este gratuită.

Credit Agricole Bank Romania a lansat două noi credite pentru persoane fizice, respectiv creditul pentru construcţie imobil şi creditul pentru modernizare sau consolidare imobil, cu valori maxime de 300.000 euro (sau echivalentul în lei), în cazul creditului de construcţie şi 200.000 euro (sau echivalentul în lei), în cazul celui de modernizare.

Tot la capitolul credite, Volksbank România a anunţat că reduce cu 1,5 puncte procentuale dobânda la creditul de consum, până la 13% pe an. Dobânda este fixă pe toată perioada creditului.

Credite pentru fermierii afectaţi de secetă

Nu mai puţin de trei bănci au lansat sau au început o campanie de promovare pentru creditele destinate agriculturii, în special fermierilor afectaţi de secetă.

Astfel, BCR oferă microintreprinderilor din domeniul agricol credite de investiţii în echipamente şi creşterea suprafeţelor agricole.

De asemenea, Banca Transilvania, în parteneriat cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), a lansat "Creditul Ieşirea din secetă". Fermierii afectaţi de secetă pot achita din acest împrumut datoriile către furnizorii de seminţe, erbicide, pesticide sau îngraşăminte, dar şi combustibilul folosit la înfiinţarea şi întreţinerea culturii din anul agricol 2011.

Creditul se adresează clienţilor persoane juridice - întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane fizice autorizate care au experienţă şi desfăşoară activitate în agricultură, în sectorul vegetal. De asemenea, pentru demararea campaniei agricole din 2012, Banca Transilvania oferă Creditul pentru finanţarea capitalului de lucru în sectorul vegetal, destinat înfiinţării culturii din această toamnă.

Totodată, Intesa Sanpaolo Bank a anunţat că oferă agricultorilor mai multe produse de creditare: "Umbrela agricolă", creditul "Recolta", creditul "APIA", precum şi creditele pentru finantarea investiţiilor de orice natură.

Alte noutăţi pentru persoane juridice

Banca Comerciala Romana (BCR) a îmbunătăţit condiţile de finanţare pentru clienţii care apelează la creditele cu garanţie JEREMIE. Astfel, BCR oferă linii de credite revolving din surse proprii sau din surse atrase, cu garanţie gratuită JEREMIE în proporţie de 80% din valoarea creditului BCR. Banca a extins maturitatea maximă a creditelor acordate cu garanţie JEREMIE de la 6 la 10 ani pentru creditele de investiţii în active corporale şi necorporale precum şi pentru capitalul de lucru destinat dezvoltarii / extinderii activităţii IMM-urilor. Totodată, a majorat la 5 ani perioada de rambursare a creditelor pentru capital de lucru destinat consolidării activităţii curente şi la 3 ani maturităţile aferente liniilor de credit revolving.

De asemenea, RBS a lansat o nouă versiune a aplicaţiei DealStation, dedicată clienţilor persoane juridice, care permite efectuarea automată a tranzacţiilor valutare şi monetare. Potrivit băncii, "printre avantajele oferite de DealStation se numără vizualizarea de cotaţii în timp real pe FX şi pe depozite, meniul personalizat, ordine limită şi strategii de ordine pentru piaţa valutară cu decontare zi pe zi sau spot, istoricul tranzacţionarii, grafice în timp real pentru cursul de schimb, primirea unei alerte SMS pentru ordinele efectuate sau când piaţa ajunge la nivelul dorit."

Tranzacţiile executate se pot arhiva şi vizualiza, se pot extrage rapoarte în funcţie de necesităţi, având la bază câţiva parametri definiţi în DealStation. Se pot crea anumite modele de căutare pentru a simplifica şi accelera procesul de navigare în cadrul arhivei, care se actualizează cu fiecare nouă tranzacţie efectuată.

Ne puteți urmări și pe Google News