Noul şef al poliţiei pariziene dă liber la cerşetorie pe Champs-Elysees

Noul şef al poliţiei pariziene dă liber la cerşetorie pe Champs-Elysees

Noul prefect al poliţiei din Paris a anunţat ieri că nu va prelungi ordinele de interzicere a cerşetoriei în zona bulevardului Champs-Elysées, a muzeului Luvru şi a marilor magazine, în vigoare până în această vară.

Acestea îi autorizau pe poliţişti, într-un perimetru restrâns şi pe o durată limitată, să îi reţină şi să îi amendeze pe cerşetori cu 38 de euro.

"Ordinele nu vor fi prelungite în viitorul apropiat", le-a declarat Nicolas Lerner, director adjunct de cabinet al prefectului Bernard Boucault, aleşilor în Consiliul Parisului. Şeful poliţiei vrea ca mai întâi să realizeze "o evaluarea temeinică a efectelor acestor ordine", a explicat Lerner, precizând că "decizia a fost luată pe criterii de eficienţă poliţienească", scrie cotidianul Le Parisien, preluat de Agerpres.

Ea marchează, de asemenea, sfârşitul politicii duse de postul prefect, Michel Gaudin, un apropiat al ex-preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi al fostului ministru de interne, Claude Guéant.

Prefectul Bernard Boucault a anunţat ieri că în septembrie se va deplasa în România pentru a se întâlni cu omologii săi.

Potrivit Le Parisien, cooperarea între poliţiştii români şi francezi ar urma să continue - în total, 35 de poliţişti români îi ajută pe colegii lor francezi la destructurarea reţelelor de cerşetorie şi de prostituţie care organizează traficul de persoane între Europa de Est şi marile capitale occidentale.

Anunţul de miercuri a fost criticat de mai mulţi aleşi parizieni din Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP). "Este tragic", a susţinut deputatul Pierre Lellouche, estimând că ordinele erau singurul mijloc de "combatere a acestor reţele mafiote" şi că "riveranii s-au săturat".

Conform prefecturii de poliţie, mai multe mii de persoane au fost amendate de la emiterea ordinelor respective, "însă încasarea amenzilor s-a dovedit aleatorie, iar sancţiunea puţin descurajantă".

În jur de 30 de cetăţeni români fără acte valabile au fost expulzaţi pe această cale, însă, potrivit primarului socialist al arondismentului IX, Jean-François Legaret, ei se ]ntorc imediat. "Oricum, grupurile alungate dintr-un cartier se mută pe străzile adiacente. Mai degrabă trebuie combătute reţelele mafiote care exploatează tinerii cerşetori", afirmă Legaret.

Ne puteți urmări și pe Google News