Noul preşedinte yemenit a depus jurământul

Noul preşedinte yemenit a depus jurământul

Noul preşedinte al Yemenului, Abd Rabbo Mansour Hadi, a depus jurământul astăzi în faţa Parlamentului, angajându-se ''să apere unitatea ţării, independenţa şi integritatea sa teritorială'', a relatat televiziunea publică yemenită, transmit agenţiile internaţioanle de presă.

Mansour Hadi, unicul candidat, a fost ales cu peste 99 % din voturi. El îl înlocuieşte pe Ali Abdallah Saleh, cel care a părăsit puterea la presiunea străzii, după 33 de ani la conducerea ţării, în baza unui acord privind tranziţia politică elaborat de către monarhiile arabe din Golf.

Aproape o treime din yemeniţii cu drept de vot nu au participat însă la alegerile de marţi.

După ce-a depus jurământul, noul preşedinte s-a adresat yemeniţilor, cărora le-a promis deschiderea unui dialog cu toate forţele politice, reinstaurarea securităţii, ''fără de care orice dezvoltare economică ar fi imposibilă'', precum şi ''continuarea luptei împotriva Al-Qaida'' care a profitat de tulburările interne pentru a prelua controlul mai multor regiuni din ţară

Ne puteți urmări și pe Google News

Hadi, ales pentru un mandat interimar de doi ani, urmează să fie învestit în noua funcţie luni, la palatul prezidenţial. La ceremonia de astăzi au participat şi ambasadorul american, alături de reprezentanţii diplomatici ai mai multor ţări UE.

Mandatul interimar al lui Hadi se anunţă însă unul dificil. El trebuie să restructureze forţele armate impregnate de militanţi islamişti, să relanseze un dialog naţional, inclusiv cu liderii mişcării secesioniste din sudul ţării sau cu cei ai minorităţilor religioase din nordul ţării.

Mulţi se tem că Ali Saleh, cel care a condus timp de 33 de ani bazându-se pe o vastă reţea de triburi şi relaţii familiale, ar putea în continuare trage sforile în Yemen până la redactarea unei noi constituţii.

Saleh a revenit în ţară azi dimineaţă, după mai multe săptămâni petrecute în SUA unde i-au fost tratate rănile provocate în timpul unui atac asupra reşedinţei prezidenţiale, în iunie 2011.