Cursa pentru președinția Uniunii Scriitorilor din România (USR) va debuta oficial la 11 aprilie. Jocurile pentru alegerea unui nou lider al tagmei scriitorimii sunt însă în plină desfășurare
Cine va fi noul președinte al USR? Întrebarea macină, de luni bune, lumea literaților de la noi. După trei mandate cu repetiție, perioadă în care USR s-a ales inclusiv cu o conducere paralelă și cu un război de uzură în instanțe, Nicolae Manolescu (78 de ani) candida din nou. De data aceasta, criticul literar îl va avea ca oponent pe scriitorul Dan Lungu, univ. dr. la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași și un oponent veritabil, care desfășoară deja o campanie de atragere a susținătorilor în toată țara.
Până la data de 21 februarie 2018, candidații înscriși în alegerile pentru funcția de Președinte al Uniunii Scriitorilor din România în mandatul 2018-2023 sunt (în ordinea depunerii candidaturilor): Dan Lungu, Simona Vasilache, Nicolae Manolescu
„Pionul” Simona Vasilache
Deși la începutul lunii ianuarie, când s-a deschis sesiunea pentru depunerea candidaturilor, s-a vehiculat zvonul potrivit căruia cei doi ar putea pica la pace, scenariul cel mai plauzibil bazându-se pe ideea că Lungu ar urma să preia președinția, iar Manolescu o funcție onorifică în noua organigramă a ieșeanului, cele mai noi mișcări au făcut uitat acest artificiu. Dar care este cea mai nouă mutare de pe tabla USR-ului? Fără îndoială, apariția candidatului cu numărul trei. Cine este acesta? Simona Vasilache, asistenta și colaboratoarea apropiată a lui Nicolae Manolescu.
Programele de candidatură vor fi date publicității în data de 9 martie 2018, când se încheie perioada de depunere a candidaturilor
De aici și conturarea unui nou scenariu: actualul președinte USR n-ar fi renunțat, de fapt, la funcția de lider al scriitorilor, candidatura Simonei Vasilache având drept unic scop atragerea membrilor tineri, adică a electoratului pe care se bazează și Dan Lungu. Cu alte cuvinte, s-ar urmări diluarea pe cât posibil a șanselor adevăratului contracandidat.
Filialele asigură victoria
„Alegerile încep pe 11 aprilie și se vor întinde până la 29 aprilie. Se votează, așadar, toată luna, pe filiere județene, pe secțiuni - proză, poezie etc. Acestea sunt importante, pentru că de aici poți câștiga cele mai multe voturi. Important este să colinzi toată țara, să-i convingi pe oameni să meargă pe mâna ta. Sunt filiere atât de departe de București încât chiar dacă oficial promit sprijin pentru actuala conducere, în realitate se sucesc după cum le sunt interesele.
Oamenii nu vor decât să-și conserve avantajele, îi interesează prea puțin cine deține puterea”, ne-a dezvăluit, sub protecția anonimatului, un poet „de țară”.
Cum joacă „secunzii”?
Uniunea Scriitorilor are doi vicepreședinți: Gabriel Chifu (poet și prozator, director executiv la „România literară”) și Varujan Vosganian (prim-vicepreședinte din 2005). Dacă în privința lui Chifu lucrurile sunt clare, el fiind cunoscut drept mâna dreaptă a lui Manolescu, în ceea ce-l privește pe Vosganian se vehiculează ipoteza potrivit căreia acesta ar susține, discret, schimbarea, preferându-l pe Lungu în detrimentul lui Manolescu.
Ceilalți membri ai Consiliului Director, mai precis președinții filialelor Cluj, Timișoara, Iași și București (proză și, separat, poezie) și-ar pune votul în slujba „nemuritorului” Manolescu.
E bătaie pe scriitoriijurnaliști
De remarcat că jocurile de culise pentru șefia USR implică și nume cunoscute de jurnaliști. Sunt curtați pe diferite căi ziariștii care fac parte și din Uniune, precum Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu sau Tia Șerbănescu. Miza? Aceștia pot susține un candidat pe mai multe canale media, notorietatea pe care o au în spațiul public făcând posibilă o mai mare influență asupra alegătorilor.