Noul premier de stânga din Marea Britanie golește pușcăriile

Keir Starmer, premierul Marii Britanii. Sursa foto: Facebook

Noul premier de stânga din Marea Britanie golește pușcăriile de mii de deținuți. Guvernul se plânge că închisorile ar fi „în pragul colapsului”, așa că laburiștii au anunțat eliberarea anticipată a prizonierilor eligibili.

Noul premier de stânga din Marea Britanie golește pușcăriile

Guvernul laburist britanic a anunțat vineri eliberarea anticipată a mii de deținuți pentru a reduce presiunea asupra închisorilor "în pragul colapsului", una dintre primele măsuri semnificative la o săptămână după venirea la putere. S-ar putea să nu mai existe locuri în închisorile britanice "în câteva săptămâni", a avertizat guvernul.

Aproape 84.000 de bărbați sunt în prezent deținuți în Marea Britanie, unde închisorile s-au umplut în mod regulat până la 99% din capacitatea lor de la începutul anului 2023, potrivit cifrelor Ministerului Justiției. Pe 8 iulie erau doar 700 de locuri libere.

"Închisorile noastre sunt în pragul colapsului", a declarat noul ministru al Justiției, Shabana Mahmood, anunțând un plan de acțiune de urgență de la închisoarea HMP Five Wells din centrul Angliei.

Mii de infractori vor fi liberi pe străzile din Marea Britanie

Deținuții eligibili pentru eliberare anticipată sub supraveghere judiciară după ce și-au executat jumătate din pedeapsă vor putea beneficia acum de ea mai devreme, când au îndeplinit 40% din pedeapsă, începând din septembrie.

"Dacă nu acționăm acum, riscăm colapsul sistemului de justiție penală și perturbarea ordinii publice", a adăugat doamna Mahmood. 'Dacă închisorile ar rămâne fără locuri, instanțele ar fi nevoite să amâne reținerea infractorilor", a subliniat ea. O astfel de criză "ar pune publicul în pericol de infracțiuni necontrolate".

Observația este împărtășită de inspectorul șef al închisorilor, Charlie Taylor, care a spus că situația este "la punctul de ruptură absolută". "Să fiu clar: aceasta este o măsură de urgență. Nu este vorba despre o schimbare permanentă. Sunt convins că infractorii trebuie pedepsiți", a mai spus ministrul.

Persoanele condamnate la pedepse de patru ani sau mai mult sau pentru infracțiuni sexuale sunt excluse din noua schemă de eliberare anticipată. Măsurile anunțate vineri vor intra în vigoare abia în septembrie, pentru a oferi timp serviciilor penitenciare să organizeze aceste eliberări.

Pușcărie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Keir Starmer, fost activist, vrea să golească pușcăriile de cei condamnați pentru ceea ce el nu consideră infracțiuni

Premierul Keir Starmer a dat vina pe guvernele conservatoare anterioare pentru această situație. "Este o iresponsabilitate flagrantă din partea guvernului anterior", a acuzat el. "Știam că va fi o problemă, dar amploarea acesteia este mai gravă decât am crezut", a adăugat el.

Keir Starmer, fost avocat pentru drepturile omului, cunoaşte la perfecţie problemele legate de justiție. De asemenea, a fost director al Biroului Procurorului General pentru Anglia și Țara Galilor, unul dintre cele mai importante posturi din sistemul de justiție.

Ministrul Justiției a anunțat și recrutarea a peste 1.000 de ofițeri de probațiune până în martie 2025, pentru "a monitoriza și gestiona mai bine infractorii" odată eliberați. Ministrul a vorbit despre construirea de noi închisori.

Pentru a face față crizei care se declanșează de câțiva ani, în prezent sunt în construcție șase noi închisori, care ar trebui să reprezinte 20.000 de locuri suplimentare. Aproximativ 10.000 sunt așteptate până la sfârșitul anului 2025.

Și conservatorii ar fi vrut să gplească pușcăriile

Guvernul conservator lansase deja un program de eliberare anticipată în octombrie 2023, potrivit Ministerului Justiției. Deținuții au fost eliberați inițial cu 18 zile mai devreme, dar acest timp a crescut în ultimele șase luni. Peste 10.000 de deținuți ar fi beneficiat de această eliberare.

Anunțurile guvernului laburist au fost primite destul de bine de către poliție. Pentru șeful poliției londoneze Mark Rowley, eliberările anticipate reprezintă "cea mai puțin proastă soluție" la criza închisorilor.

Președintele consiliului șefilor de poliție, Gavin Stephens, a salutat faptul că noul guvern "a luat măsuri atât de repede în această problemă urgentă".

Cu toate acestea, Marea Britanie este departe de a fi cea mai proastă țară europeană când vine vorba de închisori. De ani de zile, supraaglomerarea închisorilor bate record după record în Franța. Populația penitenciară de acolo a ajuns pe 1 iunie la 77.880 de deținuți, pentru 61.694 de locuri în închisori, potrivit Tribune de Geneve.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)