Întrucât Alianța își pune în aplicare primul său nou plan din ultimii 60 de ani, s-ar putea ca o serie pericole din Asia și din Africa să îi determine pregătirile militare din viitor.
Ce făceați în 1967? Elvis și Priscilla se căsătoreau. The Beatles lansau ‚Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, iar Iuri Andropov, viitorul președinte sovietic, devenea șeful KGB.
În același timp, NATO își proiecta marele său plan de bătaie – un plan care a rămas în vigoare zeci de ani până cu doar trei săptămâni în urmă.
Un nou plan a fost prezentat de Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, totodată un general din Statele Unite, care și-a făcut o datorie din a aduce la zi pregătirile NATO în fața noilor pericole venite dinspre est, scrie telegraph.co.uk.
Sprijinită luna trecută, cu ocazia summitului NATO de la Vilnius, propunerea are la bază trei planuri regionale: unul pentru nord - referitor la Atlantic șI la flancul arctic din nord, unul pentru centru – referitor la regiunea baltică și la Europa continentală, și unul pentru sud, cuprinzând Marea Mediterană șiMarea Neagră.
Dar rămâne de văzut dacă NATO și-a schimbat cu totul viziunea de pe vremea Războiului Rece sau dacă rămâne concentrat mai ales asupra Rusiei.
Proteste ale Chinei la adresa Rusiei
China a criticat Rusia după ce, potrivit unor informații, autoritățile de la frontieră i-au interzis unui influencer chinez din mediile de socializare să intre în țară – o rară ciocnire între două țări care, în ultimii ani, s-au dovedit tot mai apropiate.
Potrivit unor informații apărute, vineri, în cotidianul South China Morning Post (din Hong Kong, n. red.), unui blogger chinez, cunoscut sub numele de Jin Wexin, i s-a interzis intrarea în Rusia după ce se pare că el ar fi încercat să intre în țară din Kazahstan.
Jin a postat un videomesaj pe Douyin, versiunea chineză a portalului TikTok, în care afirmă că autoritățile de frontieră ruse i-au tratat, pe el și pe cei patru prieteni ai săi care îl insoțeau, ca pe niște infractori, le-au controlat bagajele de trei ori și, în cele din urmă, i-au silit să se întoarcă în Kazahstan după ce ei ar fi refuzat să se supună unor ordine.
Semnalat în ziua de 29 iulie, incidentul a atras riposta Beijingului, care, probabil, a fost cel mai puternic susținător al Rusiei pe fondul invaziei sale din Ucraina – un eveniment care a îndepărtat Moscova de o bună parte din Occident. În timp ce aliații Ucrainei – inclusiv Statele Unite și cea mai mare parte a Europei – sancționau economia rusească și ofereau Ucrainei armament și ajutor umanitar, China a căutaat să-și întărească relațiile cu Rusia.
China și Rusia, „relații tot mai strânse”
Ambasada chineză din Rusia a declarat că incidentul nu se înscrie în relațiile tot mai strânse dintre cele două țări.
„Am precizat că incidentul afectează grav drepturile legitime ale cetățenilor chinezi, contravine total actualelor relații amicale dintre China și Rusia și încurajării unor schimburi mai strânse de personal între cele două țări”, se arată în declarația publicată în South China Morning Post.
Ambasada chineză a cerut Rusiei să investigheze „comportamentul deplasat al oficialilor săi de la frontieră” și să ofere Beijingului un răspuns satisfăcător.
Potrivit informațiilor transmise de TASS, agenția rusă de presă a statului, autoritățile ruse le-au refuzat intrarea „deoarece scopul vizitei lor, așa cum era el precizat în cererea de obținere a vizei, nu coincidea cu situația reală, ceea ce reprezintă o încălcare a unor norme importante din legislația rusă”.
Potrivit Agenției TASS, Rusia a considerat cazul drept un incident izolat.
Jin, care pe portalul Douyin a adunat peste 900000 de urmăritori, a declarat că incidentul a survenit pe când, împreună ci prietenii săi, intenționa să meargă doar pe șosea din Kazahstan în Rusia, cu opriri în Azerbaidjan, Georgia și Turcia, după cum relatează South China Morning Post. În videomesajul său, el a precizat că își asigurase toate doecumentele de care ar fi avut nevoie pe parcursul călătoriei.
„După ce ni s-a refuzat intrarea, au pretins să ne ia amprentele și să ne fotografieze, ceea ce ne-a făcut să ne simțim ca niște infractori”, a declarat el, potrivit ziarului South China Morning Post. (Traducerea- Rador)