Noul plafon de garantare a depozitelor, 50.000 de euro

Noul plafon de garantare a depozitelor, 50.000 de euro

Plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci va fi majorat în următoarele zile de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, echivalentul în lei la cursul BNR, a anunţat Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Iniţiativa se supune deciziei luate de miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană (UE), care au adoptat o directivă în acest sens. Scopul este transmiterea unui semnal de încredere în sistemul bancar, care ar avea de suferit dacă oamenii şi-ar retrage în masă banii de la bănci, pe fondul panicii create de criza financiară. Miercuri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat decizia majorării plafonului de garantare a depozitelor. „Urmează să adoptăm în curând majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare, prin care vom pune în acord legislaţia românească cu cea europeană“, a declarat atunci şeful guvernului.

În cazul unui faliment bancar, plata compensaţiilor se face prin bănci desemnate, în maximum 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului. La nivelul UE se discută acum reducerea acestui termen la câteva zile.

Ne puteți urmări și pe Google News