Noul Cod scoate munca la negru din subteran

Primele zile de aplicare a noului Cod al Muncii au adus 60.700 de noi contracte. Specialiştii cred că cel mult jumătate provin din piaţa gri sau neagră.

Primele trei zile de aplicare a noilor norme ale Codului Muncii se traduc în sute de controale pentru depistarea şi eliminarea muncii la negru, dar şi în 60.700 de noi contracte, potrivit ministrului interimar al muncii, Emil Boc.

"Dacă, în general, într-o zi se înregistrau 10-12 contracte, în doar trei zile s-au înregistrat 60.700 de contracte de muncă, fapt ce subliniază eficienţa Codului Muncii", a declarat Boc, ieri, la trei zile după ce a început verificarea com paniilor din construcţii şi servicii, unde se bănuieşte că lucrează cei mai mulţi angajaţi fără forme legale.

Asta, în contextul în care preşedintele Traian Băsescu declara la începutul anului că 1,68 milioane de persoane mun cesc la negru în România.

Mare parte dintre noile contracte au fost încheiate din iniţiativa angajatorilor."Noul Cod al Muncii a avut efecte pozitive, mulţi angajatori au venit singuri şi au înregistrat noi contracte. Ponderea noilor contracte de muncă încheiate ca urmare a controalelor efectuate în primele două zile de la intrarea în vigoare a noii legi este mică", au explicat pentru EVZ surse guvernamentale.

Contracte din zona gri sau temporare

Şi specialiştii din companiile de recrutare se îndoiesc că toate cele 60.700 de noi contracte provin de pe piaţa neagră a muncii. "Sincer, mă îndoiesc că este vorba în totalitate de angajaţi la negru, e mai degrabă vorba de zona gri a economiei, unde oricum patronii se gândeau să le facă contracte angajaţilor, mai ales acum, după noua legislaţie, sub efectul psihologic al noilor amenzi", susţine Ariel Ungureanu, recruitment partner la compania de resurse umane Reframe Attitude.

De asemenea, el crede că o mare parte dintre noile contracte sunt, de fapt, contracte prelungite.

"Cred că proporţia e undeva de 50% muncă la negru şi restul, contracte prelungite. Oricum, e fectul psihologic durează până sunt puse în aplicare amenzile", explică specialistul, subliniind că este nevoie de controale susţinute, nu doar imediat după intrarea în vigoare a noii legislaţii.

O altă explicaţie a numărului mare de noi contracte ar fi efectul Codului Muncii, care reglementează munca temporară, după cum susţin reprezentanţii companiei de recrutare GI Group. Aceştia menţionează mai mulţi factori pentru a da explicaţii cifrei vehiculate de premier: "Contracte noi încheiate ca efect imediat al flexibilizării pieţei mun cii în sensul facilitării accesului la munca temporară, contracte prelungite şi, în cea mai mică măsură, munca la negru". Potrivit acestora, oricum, în luna mai "se înregistrau, tradiţional, creşteri în numărul de contracte de muncă încheiate".

Munca la negru în construcţii şi servicii

Mai mult, inspectorul general de stat din cadrul Inspecţiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a precizat că, doar pe 2 mai, au fost înregistrate la Registrul de Evidenţă al Salariaţilor 22.165 de noi contracte individuale de muncă, iar pe 3 mai -19.713 contracte noi de muncă. "Obiectivul nostru este de a încheia cât mai multe contracte individuale de muncă. Cele mai multe cazuri de muncă nedeclarată au fost descoperite în domeniul construcţiilor şi în cel al serviciilor", a explicat Bratu.

În plus, potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, unul dintre oficialii implicaţi în elaborarea noului Cod al Muncii, controalele au vizat verificarea firmelor care plătesc muncitori la negru.

Asta, în contextul în care noua legislaţie, care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni, prevede amenzi de la 500 la 1.000 de lei pentru prestarea muncii fără încheierea unui contract individual. Iar patronii care vor fi prinşi cu până la cinci angajaţi la negru vor fi amendaţi, pentru fiecare în parte, cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Mai mult, angajatorii riscă să răspundă şi penal dacă au angajaţi fără forme legale. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unor contracte individuale de muncă.

Operaţiunea "Jobber"

Sub numele de "Jobber" şi "Labour", poliţiştii au demarat, încă de anul trecut o serie de controale pe piaţa muncii la negru. De la începutul anului, aceştia au trimis însă Parchetului şi, de aici, instanţei un singur dosar privind munca la negru, susţin surse judiciare. (Georgeta Ghidovăţ)

"Obiectivul nostru este de a încheia cât mai multe contracte individuale de muncă.", DANTES NICOLAE BRATU, inspector general Inspecţia Muncii