Noul Cod Rutier modifică permisele de conducere

Modificări importante pentru șoferi și pentru proprietarii de autovehicule au fost aduse de Guvern prin modificarea legii circulaţiei. Actul normativ impune restricții la înmatricularea mașinilor cu defecțiuni tehnice

Guvernul a modificat, printr-o ordonanță intrată în vigoare la 1 septembrie, Codul Rutier. În noua legislație se instituie noțiunea de suspendare a înmatriculării, adică interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public. Drept urmare, șoferii nu pot folosi mașina dacă noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile și în cazul expirării sau anulării inspecției tehnice. De asemenea, dacă noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul de 90 de zile, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept.

Dispare RAR

O altă noutate este radierea din oficiu a vehiculelor, în urma unei notificări care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz. De asemenea, șoferii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească luminile noaptea, prevedere care nu era în Codul Rutier. În noul Cod nu mai este folosită sintagma „defecțiuni tehnice”, ci „deficiențe”, clasificate în trei categorii, respectiv minore, majore și periculoase. Vehiculul a cărui stare tehnică pune în pericol grav siguranța circulației este denumit, acum, „vehicul […] care prezintă deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție”. De asemenea, dispare Registrul Auto Român din textul legii și apar „instituţiile abilitate de lege”, întrucât și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier are competențe de a verifica vehicule. Totodată, polițistul rutier nu mai poate elibera certificatul de înmatriculare reținut, decât dacă șoferul aduce un document care dovedește remedierea defecțiunii.

Noutăți la eliberarea decumentelor

Conform noilor modificări, permisele de conducere vor trebui să conțină: datele personale- numele, prenumele, codul numeric personal, fotografia și semnătura titularului, locul și data nașterii, domiciliul sau reședința, precum și, opțional, un număr de telefon și adresa de poștă electronică ale persoanei; categoriile de vehicule pentru care posedă drept de conducere; codurile armonizate ale Uniunii Europene; datele de identificare a permisului de conducere.

Ordonanța 14/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 23 august. Unele prevederi, legate de înmatriculare, au intrat în vigoare la 1 septembrie, altele urmează să intre pe 20 septembrie. Dispozițiile acestei ordonanțe urmează să fie puse în aplicare din 20 mai 2018.