Noul Cod Fiscal. Taxe mai mari pentru PFA și SRL

Taxe locale. Sursa: Arhiva EVZ

Începând de anul viitor, potrivit modificărilor aduse la Codul Fiscal, vor fi schimbate taxele și modul de administrare pentru PFA și SRL-uri. Românii vor trebui să scoată astfel mai mulți bani din buzunare.

Din anul 2023 vor fi majorate și o serie de taxe, dar vor fi introduse şi unele plafoane noi pentru plata contribuțiilor. Prin urmare, dacă deții o microîntreprindere, până la finalul acestui an trebuie să ai cel puțin un angajat cu normă întreagă, iar veniturile tale să nu depășească plafonul de 500.000 de euro.

Mai mulți bani din buzunarele antreprenorilor

De asemenea, firmele mari vor trebui să dea mai mulți bani atât pentru plata angajaților, cât și pentru plata dividentelor.

Specialiștii în domeniul financiar au venit și cu o serie de sfaturi, care te ajută să alegi între un PFA și un SRL.

„Dacă unul dintre criterii ar fi cât de repede poţi să utilizezi banii, în mod evident, răspunsul este PFA. Dacă un alt criteriu de analiză este taxele plătite, atunci veniturile brute până la circa 7.500 de lei sunt similare ca şi taxe ca şi PFA, adică taxele ar fi aproape similare, identice, aş putea spune.

Dacă veniturile lunare brute sunt mai mari de 7.500, atunci microîntreprinderea, cu un salariat este mai bună, din punct de vedere fiscal, în sensul că se plătesc mai puţine taxe”, a explicat Adrian Benta, consultant fiscal.

Cele mai mari taxe se vor înregistra în cazul firmelor noi intre pe piață, prin urmare ele vor avea cel mai mult de suferit de pe urma noilor modificări la Codul Fiscal. Potrivit consultantului financiar, taxele mărite nu vor face altceva decât să ducă la mai multe ilegalități. Prin urmare, cu cât taxele sunt mai mari, cu atât va exista mai multă evaziune fiscală.

Care sunt noile modificări ce vor apărea la PFA și SRL

În cazul PFA-urilor va fi redus pragul pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. În plus, vor crește plafoanele CAS și CASS. În schimb, pentru SRL-uri, noile modificări vor schimba modul de încadrare ca microîntreprindere. Cifra de afaceri anuală trebuie să nu depășească 500.000 euro. Va crește cota impozitului pe dividende de la 5 la 8%.

De asemenea, SRL-urile care nu au angajați trec de la 1% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit, potrivit antena3.ro.