Igor Prokopciuk, ambasadorul Ucrainei la București, a prezentat marți, 5 iulie, copiile scrisorilor de acreditare Ministerului de Externe de la București.
Noul ambasador este fratele unui controversat șef al Interpol Rusia. Rudenia a fost confirmată pe 20 noiembrie 2018 de Ministerul de Externe al Ucrainei. Acest fapt a facilitat cooperarea forțelor de poliție la nivel internațional.
Cariera sa a început ca atașat la Departamentul de Informații al Ministerului de Afaceri Externe al Ucrainei după ce a absolvit Universitatea Naționale Taras Șevcenko din Kiev.
Între 1994 și 1997, acesta a lucrat la Ambasada Ucrainei din Marea Britanie. În perioada 1997-1998 a făcut parte din biroul președintelui Adunării Generale a ONU de la New York. Primul post de ambasador l-a ocupat în Lituania, între 2008 și 2010. Ulterior, între 2010 și 2019 a fost șeful al Misiunii Permanente a Ucrainei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Misiunea Permanentă a Ucrainei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa
În cadrul acestei misiuni, a avut loc controversa despre obligarea școlilor din Ucraina să predea doar în limba ucraineană. Atunci, Igor Prokopciuk a susținut această lege. Ambasadorul spune că legislația nu ar fi redus drepturile minorităților, ci ar fi stimulat integrarea în societatea ucraineană, potrivit Flux24.
După confirmarea legăturii de rudenie dintre Igor Prokopciuk și Oleksandr Prokopciuk, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a transmis că relația dintre cei doi nu afectează munca reprezentantului permanent al Ucrainei la OSCE.
Cum a influențat legătura de rudenie
Igor și Oleksandr s-au născut în regiunea Jîtomîr . Au absolvit împreună aceeași facultate din Kiev. Însă în anii ’80, fratele lui Igor Prokopciuk s-a mutat la Moscova. A dorit să urmeze o carieră în interiorul instituțiilor sovietice de la acea vreme.
Imediat după aflarea informației că cei doi sunt rude, politicienii ucraineni au reacționat diferit. Posibilă demisie a lui Igor Prokopciuk din funcția de reprezentant permanent al Ucrainei la OSCE nu a fost văzută cu ochi buni de toți politicienii. Astfel, mai multe voci puternice din politica ucraineană, printre care și ministrul adjunct de Externe al țării de atunci, Serghei Kisliția, au susținut menținerea lui Prokopciuk în funcție.