Evenimentul Zilei > Politica > Noul ambasador al SUA la București, la primul „task”. Ce i-a spus ministrul Bogdan Aurescu
Noul ambasador al SUA la București, la primul „task”. Ce i-a spus ministrul Bogdan Aurescu

Noul ambasador al SUA la București, la primul „task”. Ce i-a spus ministrul Bogdan Aurescu

Noul ambasador american la București are deja un prim „țel” de îndeplinit.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit sâmbătă pe Adrian Zuckerman, în vederea prezentării copiei scrisorii de acreditare, context în care oficialul român i-a reamintit că românii își doresc foarte mult să fie primiți în programul Visa Waiver.

Bogdan Aurescu și-a exprimat satisfacţia pentru menţinerea neîntreruptă a reprezentării diplomatice americane, la nivel de ambasador, la Bucureşti, urându-i succes în îndeplinirea mandatului lui Adrian Zuckerman.

În plus, ministrul de Externe „a evocat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, în special după întrevederea foarte substanţială şi de succes, din luna august”, dintre preşedinții celor două state, Klaus Iohannis şi Donald Trump”, se arată într-un comunicat MAE, preluat de Agerpres.

Totodată, cei doi oficiali au realizat o trecere în revistă a priorităţilor din relaţia bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale. În acest context, Aurescu și-a exprimat convingerea că, prin implicarea activă a celor două părţi, va putea fi organizată în viitorul apropiat o nouă sesiune a Dialogului Strategic dintre România şi SUA, punctând interesul părţii române pentru aprofundarea cooperării şi coordonării pe toate aspectele tematice gestionate de grupurile de lucru bilaterale din cadrul acestuia.

„A existat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, ministrul Bogdan Aurescu subliniind că România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat şi pro-activ în regiunea Mării Negre şi a evidenţiat necesitatea creşterii prezenţei militare americane pe teritoriul României”, mai menționează comunicatul MAE.

Cât privește accederea în programul Visa Waiver, ministrul Bogdan Aurescu i-a reamintit ambasadorului american că acesta este un obiectiv de mare importanţă pentru români. În acelaşi timp, a menţionat faptul că societatea românească este una dintre cele mai pro-transatlantice şi pro-americane din Europa, iar ţara noastră acţionează în mod constant, în interiorul UE şi al NATO, pentru întărirea legăturii transatlantice.

Comunicatul MAE nu precizează ce răspuns a dat oficialul american cu privire la ridicarea vizelor pentru români, ci doar că ambasadorul Zuckerman și-a exprimat angajamentul ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea preşedintelui Donald Trump şi la nivelul întregii Administraţii a SUA.