Noua putere de la Tripoli îi struneşte pe rebeli

Noua putere de la Tripoli îi struneşte pe rebeli

Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia, entitatea politică a rebelilor, a decis să înfiinţeze o comisie de securitate însărcinată cu protejarea oraşului Tripoli, care să fie plasată sub autoritatea lui Ali Tarhouni, responsabil cu finanţele şi petrolul în cadrul organizaţiei ce asigură interimatul în fruntea Libiei.

O primă măsură anunţată, sâmbătă, de responsabilul libian, ar fi plasarea rebelilor, care luptă în stradă cu susţinătorii lui Gaddafi, sub controlul noului guvern. Alte variante, a precizat Tarhouni, ar fi dizolvarea miliţiilor rebele sau includerea lor în cadrul forţelor militare şi ale poliţiei.

Aceste măsuri vizează asigurarea unui climat intern de securitate printr-un control mai strict al miilor de insurgenţi înarmaţi. Pentru a risipi orice speculaţii legate de înfiinţarea respectivei comisii, văzută de unii drept o tentativă de preluare a controlului oraşului Tripoli de către liderii civili, Tarhouni a afirmat că aceasta nu va înlocui Consiliul Militar Naţional, format din insurgenţii care au participat la alungarea din capitală a forţelor loiale lui Muammar Gaddafi.

Ultimele redute

Ne puteți urmări și pe Google News

"Obiectivul principal este de a-i proteja pe cetăţeni, precum şi instituţiile publice şi private, şi de a elimina ceea ce a mai rămas din grupările pro-Gaddafi", a dat asigurări Tarhouni.

El nu a precizat dacă există un termen pentru dizolvarea miliţiilor rebele şi în ce măsură rebelii care au pus stăpânire pe majoritatea oraşelor vor fi de acord să predea armamentul, când li se va cere.

Ziarul "New York Times" scria ieri că, în pofida calmului aparent care a domnit la Tripoli în ultima săptămână şi a faptului că jafurile s-au împuţinat, pe străzile capitalei libiene pot fi văzute în continuare camioane pline cu armament, iar noaptea se aud focuri de arme.

Între timp, rebelii libieni au anunţat, ieri, că se apropie de unul dintre puţinele bastioane fidele lui Gaddafi, oraşul Bani Walid, unde se presupune că sar ascunde unul dintre fiii colonelului. Forţele loiale lui Gaddafi au fost somate să se predea, rebelii declarând că cel mai târziu astăzi vor prelua controlul oraşului.