Noua ordine mondială EXPUSĂ? Cum se face că BANCA „Goldman Sachs, cea de neatins, este MAI PUTERNICĂ decât STATUL”
- Antonia Hendrik
- 10 decembrie 2018, 16:47
GOLDMAN SACHS nu suferă repercusiuni din partea guvernelor globale pentru acțiunile sale „criminale” din cauza statutului său de INIŢIAT, potrivit lui Chris Hedges, autorul volumului „Lumea așa cum este”.
Goldman Sachs este una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume. A câștigat notorietate grație profiturilor uriașe pe care le-a făcut în timpul crizei financiare din 2008, "pariind" pe o prăbușire a pieței ipotecilor riscante. Documentarul "Goldman Sachs: Maestrul lumii" susține că statutul de privilegiat al băncii faţă de guverne, inclusiv al SUA, a asigurat-o să nu sufere repercusiunile colapsului mondial.
Documentarul analizează modul în care banca, fondată în 1869 de către un imigrant german în Statele Unite, a devenit una dintre cele mai puternice bănci din lume. Chris Hedges, autorul volumului "Lumea așa cum este", explică modul în care personalul de la Goldman Sachs este un jucător cheie în sistemul politic american. El spune că există un "număr mare" de foști parteneri Goldman Sachs în politica americană. "Într-adevăr, este corect să spun că în această țară este imposibil să votezi împotriva intereselor lui Goldman Sachs", adaugă el .
Printre foștii angajați Goldman Sachs, care în prezent ocupă poziții cheie în politica la nivel mondial se numără Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, și Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene.
Hedges continuă: "Goldman Sachs are puterea de a distruge economiile, ca în Grecia". Banca ar fi plătit până la 500 de milioane de dolari pentru consilierea guvernului elen cu privire la tranzacțiile complexe de investiții, menite să facă în aşa fel ca datoria țării să pară mai slabă decât a apărut în realitate. „Când se spune că un guvern anume este insolvabil, consecințele sunt dramatice pentru că forțează guvernul să continue să împrumute bani şi să impună un fel de măsuri de austeritate care au schilodit societatea greacă și paralizând în acelaşi timp Statele Unite ", continuă Hedges. Noi toţi suntem ostatici ai acestui joc periculos.
Intervievatorul documentarului continuă să solicite întrebări lui Hedges cu privire la ședința Senatului SUA, care a convocat directorii Goldman Sachs la o comisie de anchetă. În 2010, Lloyd Blankfein, directorul al băncii, și Fabrice Tourre, a făcut mărturisiri despre activitățile băncii în timpul crizei creditelor din 2008. New York Times a descris afacerile Goldman Sachs în timpul crizei ca "O serie de tranzacții complexe pentru a profita de prăbușirea pieței ipotecare".
Cu toate acestea, Hedges consideră că e vorba de un "teatru politic" adăugând: "De îndată ce luminile se vor stinge, iar camerele vor dispărea, toți acești oameni vor lua prânzul împreună". Imaginea publică a băncii a fost grav afectată după audierea din Senat, iar compania a fost amendată cu 550 de milioane de dolari pentru acțiunile sale din timpul crizei financiare. Cu toate acestea, Hedges declară că nu au existat consecințe reale pentru Goldman Sachs, care continuă să funcţioneze ca de obicei.
"De la criza din 2008, aceste instituții sunt de neatins. Nu putem face nimic pentru a le opri ", spune el. „Ei au jefuit Trezoreria SUA și au continuat același fel de speculații - capitalismul de cazinou - înainte de terminarea deflaţiei, ștergerea a 17 miliarde de dolari din salariile și economiile micilor acţionari și ale americanilor obișnuiți“. "Acești oameni sunt criminali. În secolul al XVII-lea, speculanții erau spânzurați... ", titrează express.