A apărut o nouă metodă de fraudare, iar românii care au făcut rezervări pe platformele online pentru hoteluri și pensiuni s-au trezit fără bani în cont.
A apărut o nouă metodă de fraudare, iar românii care au făcut rezervări pe platformele online pentru hoteluri și pensiuni s-au trezit fără bani în cont.
A apărut o nouă metodă de fraudare. Este vorba de o campanie de phishing care vizează platformele de rezervări online la hoteluri și alte unități de cazare. ING Bank și DNSC au anunțat că hackerii încearcă să obțină acces la contul proprietarilor de pe platformele online de rezervări.
O nouă metodă de fraudare
Ei pot trimite un e-mail de la un potențial „client” în care inserează un link fraudulos, cu scopul de a fura datele personale. Apoi, hackerii extrag datele celor care au efectuat rezervări, precum numele acestora, detaliile rezervării, dar și metode de plată.
Atacatorii folosesc datele furate pentru a trimite mesaje, în numele proprietarilor, pentru a păcăli clienții. Aceștia sunt puși să își introducă datele bancare pentru confirmarea rezervării sau validarea cardului. În caz contrar, sunt amenințați cu anularea rezervării. Mulți clienți deja au rămas fără bani în conturi.
Sfaturi pentru prevenirea fraudelor
ING & DNSC au oferit o serie de sfaturi pentru prevenirea fraudelor din mediul online:
- Fiți suspicioși dacă primiți mesaje sau e-mailuri alarmante care încearcă să vă convingă să executați o acțiune în grabă: „rezervarea dumneavoastră va fi anulatată în 24 de ore”, „contul dumneavoastră va fi suspendat”.
- Nu accesați niciodată linkuri sau atașamente provenite din surse necunoscute. Contactați echipa platformei pe site-ul oficial pentru a vedea dacă mesajul primit este real.
- Nu instalați aplicații la solicitarea unor presupuși agenți de investitii, prin care să le oferiți control la dispozitivul utilizat, la telefonul mobil sau computer. Aceștia vor putea avea acces deplin la conturile bancare, datele personale și vor putea fura toți banii.
- Folosiți instrumente, disponibile gratis online, pentru a determina cât de sigur este să faceți cumpărături de pe un site (scamadviser.com), dacă este sigur să accesați un link sau un atașament (virustotal.com) sau dacă vreunul dintre conturile online a fost compromis de atacatori (haveibeenpwned.com).
- Asigurați-vă că nu vă aflați pe un site clonă, care arată similar cu cel oficial. Hackerii pot face multe site-uri false pentru a îi induce pe oameni în eroare.
- Nu vă autentificați niciodată în aplicația de internet banking folosind un link primit pe SMS sau e-mail și nu accesați linkuri promovate. Folosiți doar aplicația instalată pe mobil sau tastați adresa URL a aplicației într-o nouă pagină web.
- Citiți cu atenție SMS-urile primite de la bancă și asigurați-vă că validați operațiunea dorită.