Potrivit noii Legi a pensiilor, românii vor putea să își cumpere vechime pentru anii în care nu au cotizat la la sistemul public de pensii.
Coform noii prevederi legale, la acest mecanism va putea apela, teoretic, orice persoană. Cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate este prevăzută de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial.
De asemenea, tot pentru începutul toameni sunt anunțate alte două modificări importante în ceea ce privește pensiile.
Începând cu 1 septembrie se va majora punctul de pensie și pensia minimă cu 10%, față de valoare lor actuală. O altă modificare este modul de calcul al pensiei minime, urmând ca acordarea acesteia să se facă diferențiat.
Așadar, punctul de pensie se majorează cu 15% ajungând la 1.265 de lei. Despre această creștere s-a discutat și a fost prevăzută încă de anul trecut, când Guvernul a promulgat atât OUG 114/2018 cât și noua lege a pensiilor Legea 127/2019.
În cazul în care în care, în urma calculelor, pensionarii de stat dar și cei militari vor putea beneficia și de indemnizația specială pentru pensionari:
„Beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”, se menționează în OUG 6/2009.
Anul viitor, tot de la 1 septembrie, punctul de pensie va fi majort și va ajunge la 1.775 față de 1.265 cât este acum.
Începând cu anul 2021, când noua lege a pensiilor va intra în vigoare, formula de acordare a pensiilor minime se va modifica. Astfel, aceasta se va acorda diferențiat, în raport cu salariul minim brut și de anii în care a fost plătită contribuția dar nu mai mică de 45% din salariul minim brut.