Contabilii din România care erau angajați la mai multe firme pe baza unor contracte de muncă cu timp parţial ar putea fi afectaţi de noul regim de impozitare, asta dacă nu vor putea cumula o normă de 8 ore pe zi de muncă.
În cazul unui contabil care are încheiate trei contracte a câte 2 ore de muncă, cu trei companii diferite va trebui, mai nou, să achite de trei ori contribuţiile aferente unui salariu minim de 2.550 de lei lunar, în situația în care nu va depune declaraţia la angajatorii săi, cea în baza căreia se cumulează veniturile cel puţin la nivelul salariului minim pe economie.
Președintele CECCAR, despre contabilii din România care lucrează part-time
„O persoană fizică care nu are venituri, dar care vrea să fie asigurată la sănătate şi la pensie în sistemul public, se poate asigura dacă încheie contract cu Casa de Sănătate şi cu Casa de Pensii şi dacă plăteşte contribuţiile aferente unui salariu minim pe economie. Şi un contabil – o persoană care are studii superioare şi o responsabilitate atât de mare – trebuie să poată să plătească contribuţii aferente salariului minim.
Ce fel de contabil eşti dacă nu eşti în stare să obţii un venit minim pe economie? Este o falsă problemă, nu există în realitate contabili care să câştige atât de puţin, este evaziune fiscală dacă se întâmplă asta”, a transmis Robert Aurelian Şova, preşedintele Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).
Contabilii angajați cu normă parțială de muncă ar putea avea de suferit de pe urma noilor modificări de lege
Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale „Cartel Alfa”, a motivat că „pentru organizaţiile mici, cum sunt asociaţiile de bloc sau organizaţiile sindicale, nu există nicio justificare să ia un contabil cu normă întreagă, că activitatea lor este relativ redusă.
O altă problemă va fi cu contabilul care este, de exemplu, pensionar şi care vrea să îşi completeze veniturile cu câte două contracte a câte două ore, pentru că unul dintre angajatori va trebui să îi plătească contribuţiile aferente salariului minim (de circa 1.000 de lei – n.red.), deşi el primeşte în mână circa 200- 300 de lei. Probabil că mulţi vor încheia convenţii civile sau PFA-uri pentru a colabora în continuare”, a spus Bogdan Hossu.
La nivelul CECCAR - asociaţia experţilor contabili, sunt înregistraţi aproximativ 35.000 de membri la nivelul întregii Românii, însă nu există o estimare referitoare la numărului de contabili angajaţi în companiile înființate pe plan local, conform Business Magazin.