Noua generație de parlamentari a moștenit metehnele celei vechi

Noua generație de parlamentari a moștenit metehnele celei vechi

O parte dintre tinerii parlamentari au luat exemplul colegilor mai în vârstă și preferă să nu fi e foarte activi prin Legislativ. Unii mai depun proiecte legislative, majoritatea dintre ele adresându-se tinerilor sau femeilor.

Noua generație de parlamentari nu este foarte diferită de „vechea gardă”. Dacă unii deputați tineri se pot lăuda, după aproape trei ani de mandat, cu mai multe proiecte legislative care au ajuns, deja, în Monitorul Oficial, alții recunosc că nu au depus nici măcar un proiect propriu, însă au semnat propunerile colegilor.

Deputatul PNL Raluca Surdu a declarat pentru „Evenimentului zilei” că nu a depus, până acum, nicio inițiativă legislativă. „Sinceră să fiu, eu, Raluca Surdu, nu am depus nicio inițiativă, dar am semnat aproximativ 50 de proiecte”, a recunoscut ea cu nonșalanță, precizând, însă, că a avut această intenție.

„Am vrut să depun alături de alte colege, anul trecut, un proiect referitor la introducerea obligatorie a uniformei în școli, dar ne-au luat-o alții înainte. Eu susțin proiectul”, a spus deputatul liberal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt parlamentar care nu a depus niciun proiect legislativ, de data aceasta din partea Puterii, este Sergiu Vizitiu, de la PSD. De la începutul mandatului, adică din decembrie 2012, acesta a semnat doar 15 proiecte, a luat cuvântul doar o singură dată anul acesta și de șapte ori în acest mandat.

Deputatul PSD Vlad Cosma a fost ceva mai harnic. Potrivit site-ului Camerei Deputaților, el a semnat 37 de proiecte legislative ale altora, dar a depus și două propuneri.

Cosma a luat cuvântul în fața colegilor deputați de 31 de ori, ultima dată fiind în septembrie 2014.

„Tocilarii” Parlamentului

Cătălina Ștefănescu, cunoscută drept „secretara lui Dragnea”, este cel mai tânăr parlamentar. La doar 24 de ani ea a ajuns deputat PSD de Teleorman cu sprijinul actualului șef al PSD. În aproape trei ani de mandat, ea a fost co-inițiatoare la 43 de propuneri legislative.

De menționat că majoritatea proiectelor depuse de generația tânără din Parlament sunt pentru tineri. Spre exemplu, un proiect adoptat cu care se mândrește deputatul PSD, Mihai Sturzu, este Legea voluntariatului. Ea reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată și bazată pe decizia liber consimțită a acestora, la activități de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.

„Am depus mai multe proiecte. Voi depune în perioada următoare un proiect accesul gratuit la internet, ca un drept constituțional la informare”, a declarat Sturzu pentru „Evenimentul zilei”.

Deputatul PSD Gabriela Podașcă spune că este cosemnatară a 51 de proiecte legislative, majoritatea în domeniile protecției sociale și drepturilor omului. „Cel mai recent demers legislativ în care m-am implicat a fost cel de modificare a legilor electorale”, a declarat Podașcă, pentru EVZ.

Unul din proiectele „de anvergură” pe care l-a inițiat se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și asistență socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.

„Un număr cât mai mare de copii cu TSA vor beneficia de serviciile specializate integrate și, cel mai important, își vor putea deconta terapia”, a conchis ea.

Chiar dacă nu au studii de specialitate, tinerii parlamentari depun proiecte în domeniile în care se pricep cât de cât.

Cine sunt tinerii din Parlament

● Raluca Surdu este soția fostului șef RAAPPS, Georgian Surdu, anchetat de DNA pentru cumpărare de influență. Potrivit CV-ului ei de pe site-ul Camerei Deputaților, Surdu este, din 2006, cosilier juridic la RA-APPS.

● Sergiu Vizitiu are trecut în declarația de avere nu mai puțin de 10 imobile și 5 terenuri intravilane. De asemenea, Vizitiu are împrumuturi în nume personal în valoare de aproximativ cinci milioane și jumătate de lei și 180.000 de euro.

● Vlad Cosma este urmărit penal de procurorii DNA, fiind acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat în dosarul lui Iulian Herțanu.

● Cătălina Ștefănescu a devenit cunoscută drept „secretara lui Liviu Dragnea” și are o idiliă cu Dan Șova, lucru recunoscut chiar de acesta.

● Mihai Sturzu este membru fondator al trupei HI-Q și a fost, timp de șapte ani, realizator TV. Din 2010 este membru al PSD.

● Gabriela Podașcă este licențiată în Comunicare și Relații Publice și masterand în Comunicare politică, Marketing politic și electoral